Jan Pavel II. přijal více než 800 mladých římské diecéze

9.10.2004 

Není autentické celebrace Eucharistie, která nevede k misii: to je hluboká úvaha, kterou dnes ráno nabídl Jan Pavel II. více než 800 mladých římské diecéze, kteří se účastní diecézních misií ?Ježíš v centru? během audience v Aule Pavla VI., spolu s kardinálem vikářem Camilem Ruinim. Svatý otec připomněl Rok Eucharistie ? doba milosti pro celou církev ? který je před svým zahájením a vyzval všechny věřící, aby se nikdy neunavili slavit a adorovat Eucharistii. ?Eucharistie a misie jsou dvě neoddělitelné reality?, zdůraznil Jan Pavel II. během svého projevu k mladým. Setkání se odehrálo v radostné a slavnostní atmosféře. Eucharistie, uvedl dále Svatý Otec, je ?památka Ježíšovy výkupné oběti Otci pro spásu lidí?. Toto tajemství, ?od každého z nás vyžaduje díkůvzdání s Kristem Otci, nejen slovy, ale celým životem sjednoceným s jeho žvotem?. Jan Pavel II. zároveň upozornil, že misie předpokládá další základní eucharistický rys: sjednocení srdcí. Vybídl věřící, aby jim slavení Eucharistie nikdy nezevšednělo a aby ji vložili do středu svého života jak osobního, tak komunitního, aby společenství s Kristem byla pomocí v naplňování odvážných rozhodnutí. Vzpomínal, jak sám již od mladých let měl velikou úctu k Eucharistické adoraci:

?Chtěl bych vám říct, že jsem z ní vždycky načerpal velké ovoce, nejen osobně pro mě, ale také pro všechny, které mi Boží Milosrdenství svěřilo?.

Svatý otec se neopomněl obrátit k těm, kteří se připravují na příští Světový den mládeže, aby se neúnavně formovali ve škole naslouchání Božímu Slovu v modlitbě, ve slavení svátostí. Uvědomte si, že prvním místem evangelizace je člověk, k němuž nás Eucharistie vede, a žádá schopnost naslouchání a lásky. V závěru Jan Pavel II. poděkoval mladým za jejich misijní iniciativu:

?Drazí mladí, děkuji vám za všechno co jste a co děláte pro Krista a pro církev?. Vaše pastorační zkušenost, by se měla stát autentickou školou společenství a nové evangelizace. Nakonec Jan Pavel II. vyjádřil přání, aby tvůrčí přístup a velkodušnost mladých byla podnětem pro celou církev v Římě.

Nést Ježíše mladým, nabízet evangelium na ulicích města ? to je ambiciózním cílem misie v Římě: ?Ježíš v centru?, kterou pořádá římská diecéze. BYla zahájena 1. října a bude ukončena zítra.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.