Komentář německých biskupů k Amoris letitia

3.2.2017 

Němečtí biskupové zveřejnili dokument komentující papežskou postsynodální exhortaci Amoris laetitia. Vybízejí v něm k prohlubování manželské a rodinné spirituality a v některých případech dovolují přijímání eucharistie lidem rozvedeným a žijících v nových občanských svazcích.

Poměrně stručný sedmistránkový dokument vybízí věřící k pozornému čtení exhortace Amoris laetitia, která – jak píší biskupové – přístupným jazykem pojednává o manželství, partnerství, sexualitě, rodičovství a rodině. Poukazují pak na čtyři nejdůležitější témata: přípravu na manželství, doprovázení manželů, podporu rodiny, jako místa, kde se učí víře, a pastoraci v mimořádných situacích. Toto poslední téma se dlouhodobě těší v Německu velké pozornosti.

Biskupové jasně konstatují, že Amoris laetitia nezpochybňuje nerozlučnost manželství, ale vybízí k rozlišování v obtížných situacích. Lidé rozvedení a žijící v nových civilních manželských svazcích mají pocítit, že „patří do církve a Bůh jim neupírá svou lásku“. Pokud jde o přistupování těchto lidí k eucharistii, Amoris laetitia předpokládá proces rozhodování pod vedením duchovního,“ stojí v německém dokumentu. Biskupové nicméně zároveň varují před kvapným automatismem i přílišným rigorismem v této otázce. Vybízejí také k tomu, aby všichni, kdo se důvodně domnívají, že jejich svátostné manželství nebylo uzavřeno platně, využili možnosti ověřit tyto skutečnosti u biskupského soudu.

Dokument vydaný německým episkopátem mluví také o nutnosti katechumenátu manželů, který připravuje snoubence ke svátosti manželství jako ke společné cestě ve víře. Podobně velký akcent klade také na podporu skupin sdružujících manžele a rodiny při farnostech a církevních hnutích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.