Prezident Trump: moje administrativa udělá všechno pro svobodu náboženství

3.2.2017 

„Duchovní úspěch je pro Spojené státy přesnější jednotkou míry než blahobyt,“ prohlásil prezident Donald Trump během Národní modlitební snídaně (National Prayer Breakfast) ve Washingtonu, organizované členy amerického Kongresu. Tato akce, která se každoročně koná první únorový čtvrtek, chce dát politikům z různých stran politické scény příležitost k setkání a rozhovoru o tom, jak víra ovlivňuje jejich život. V minulosti se nazývala „Prezidentská modlitební snídaně“.

„Náboženská svoboda není darem vlády, ale darem Božím. Přestože je svatým právem, její respektování je všude kolem nás ohroženo. Moje administrativa udělá všechno, co je v její moci, aby bránila svobodu náboženství na této zemi“ – uvedl prezident Donald Trump.

Podle komentátorů jsou tyto výroky odpovědí na hlasy o přípravě nových norem, které mají rozšířit definice organizací náboženského charakteru a poskytnout větší ochranu tzv. protivníkům homosexuálních manželství, stejně jako jednotlivcům i organizacím, které nesouhlasí s financováním antikoncepce ze zdravotního pojištění placeného zaměstnavateli.

Velkou část své promluvy věnoval prezident Trump obhajobě své imigrační politiky. „Chceme, aby lidé přijížděli do naší země, ale aby to byli lidé, kteří mají rádi nás a naše hodnoty,“ řekl Donald Trump. V závěru své promluvy na Národní modlitební snídani vyznal, že jej vždy zahřeje u srdce, když slyší: „Modlím se za vás, pane prezidente.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.