Arcibiskup Irbílu: Trumpova opatření vítáme, jejich mediální cejchování nám škodí

6.2.2017 

Iráčtí křesťané slavili, když Trump vyhrál volby, protože doufají, že po letech zanedbání ze strany minulé administrativy, je americká vláda konečně vezme v potaz – řekl arcibiskup Bashar Warda, chaldejský metropolita Irbílu. Poznamenal, že všeobecně kritizovaný prezidentský dekret, zakazující příjímání migrantů ze sedmi muslimských zemí a zároveň ohlašující preference pro pronásledované menšiny, může v dlouhodobé perspektivě pomoci blízkovýchodním křesťanům, kteří hledají bezpečí v zahraničí.

Chaldejský biskup zdůrazňuje, že média se dopustila hrubé chyby, když označila toto opatření za zákaz pro muslimy. Postavit věc takto, je pro křesťany velmi nebezpečné a zároveň to neodpovídá pravdě. Zákaz se totiž týká všech obyvatel jmenovaných zemí, včetně křesťanů, a podobně příslib, že budou zavedeny zvláštní procedury pro pronásledované menšiny, se netýká pouze křesťanů, ale také jiných skupin, jako například jezídů. „Jsem rád, že si americký prezident konečně uvědomil, že existují křesťané a jiné náboženské skupiny, které potřebují pomoc,“ řekl arcibiskup Warda.

Přiznal zároveň, že masové protesty proti Trumpovým opatřením ho iritují. Ptá se, proč protivníci tohoto dekretu nemanifestovali dříve, když Islámský stát zabíjel křesťany a jezídy, a administrativu Baracka Obamy jejich osud nezajímal. Překvapuje ho také představa, že by náboženství nemělo hrát žádnou roli při přiznávání azylu. Vždyť právě kvůli své víře přišli křesťané i jezídi o všechno. „Skutečně je pro mě obtížné pochopit, proč tito pohodlí přivyklí lidé Západu mají zato, že ti, kdo bojují o přežití, jsou vystaveni hrozbě genocidy a jejichž komunity se ocitly v ohrožení naprostého vyhlazení, nemají spoléhat na zvláštní ohledy,“ říká chaldejský arcibiskup Irbílu.

Připomíná také, že právě pod záminkou toho, že na náboženskou příslušnost se nehledí, byli křesťané diskriminování ze strany Spojených států a OSN při rozdělování humanitární pomoci. Nedostali jsme žádnou podporu, přestože právě moje diecéze hostí největší komunitu vyhnaných křesťanů – řekl arcibiskup Warda v rozhovoru pro americký portál Crux.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.