Bůh nám daroval všechno, kromě peněz

7.2.2017 

Člověk stvořený k obrazu Božímu, pán země a žena k lásce po jeho boku – tři veliké dary stvoření tvořily opěrné body papežovy homilie při ranní mši v kapli Domu sv. Marty.

»Pane, co je člověk, že na něho myslíš? Učinils ho jen o málo menším než jsou andělé, ověnčils ho ctí a slávou« - tyto dva verše z 8. Žalmu a dnešní čtení z knihy Geneze (1,20-2,4) byly Svatému otci podnětem k úžasu nad Boží něhou a láskou, jež se projevila stvořením a dala člověku všechno. Poukázal přitom na tři body, z nichž prvním je totožnost.

Předně nám daroval DNA, tedy učinil nás dětmi, stvořil nás ke Svému obrazu a Své podobě, abychom byli jako On. A když někdo přivede na svět dítě, nemůže to už vrátit zpět: dítě je učiněno a je. A ať už se podobá otci více či méně, je dítětem, obdrželo totožnost. A když je dítě hodné, otec je na ně hrdý. Říká: »Podívejte, jak je úžasné!« I pokud je trochu méně vyvedené, řekne o něm otec, že je roztomilé, protože takový je otec. Vždycky. A je-li nezvedené, otec jej ospravedlňuje, čeká... Ježíš nám vysvětlil, jak dovede na své děti čekat Otec. Dal nám identitu dětí, muže a ženy. Jsme »jako bohové«, protože jsme Božími dětmi.

Druhým Božím darem je - podle papeže - úkol. „Bůh nám dal celou zemi, abychom jí »vládli« a »podmanili si« ji, jak praví kniha Geneze – řekl. - Je to královská hodnost, kterou člověku daroval Bůh, protože nechtěl „otroka“, nýbrž „pána“, „krále“, který však má určitý úkol.“

On pracoval na stvoření, a nás pověřil prací, abychom stvoření nesli dál, nikoli abychom jej ničili, nýbrž dávali mu růst, opatrovali jej, chránili a umožnili mu se rozvíjet. Dal nám všechno. Je zajímavé – domnívám se já – že nám nedal peníze? Máme všechno. Kdo nám dal peníze? Nevím. Babičky říkají, že ďábel vchází přes kapsu. Možná... můžeme přemýšlet o tom, kdo nám dal peníze... Od Boha jsme dostali stvoření, abychom jej opatrovali a nesli dál. Toto je dar. A nakonec »Bůh stvořil člověka jako svůj obraz [...] stvořil je jako muže a ženu«.

Po vládě nad stvořením se nám podle Geneze dostává třetího a posledního daru, na který papež poukázal. Je to láska spojující muže a ženu. „Stvořil je jako muže a ženu a není dobré, aby člověk žil sám. Bůh tedy učinil družku – pokračoval papež s odkazem na knihu Geneze. Bůh, který je láska, dá tedy člověku lásku, a dialog lásky má především existovat mezi mužem a ženou.“ Odtud pak plyne papežova závěrečná výzva:

Děkujme Pánu za tyto tři dary, které nám dal: identitu, úkol a lásku. A prosme o milost, abychom opatrovali svou identitu dětí, pracovali na daru, který nám dal, a nesli jej dál svojí prací; a o milost učit se každý den více milovat.

Kázal dnes papež František v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.