Papež vybízí k modlitbě za zotročené děti

8.2.2017 

Svatý stolec vybízí věřící, aby se připojili k dnešnímu Mezinárodnímu dni modliteb a reflexe na téma boje proti obchodu s lidmi. Připadá na liturgickou připomínku sv. Josefiny Bakhity (1869-1947), která byla zotročena v Súdánu, odkud byla prodána do Itálie a posléze zde vstoupila do kongregace canossiánek. Mezinárodní den zavedl papež František a letos se připomíná už po třetí. Zaměřuje se tentokrát na ty nejmenší, a proto nese motto: „Jsou dětmi, nikoli otroky!“

„Největším problémem je to, že zotročené děti jsou neviditelné. Tento den modlitby tedy chce světu připomenout jejich existenci, dovolit, aby jejich hlas promluvil k našemu srdci. Církev si klade za úkol odvážné odhalování tohoto zločinu, který se často odehrává na našich očích... Velké zásluhy v boji proti zotročování dětí má mnoho řeholních společenství na celém světě. Vykonávají skutečně hrdinskou práci. Pravé dílo milosrdenství,“ říká P. Michael Czerny, podsekretář Úřadu pro službu integrálnímu lidskému rozvoji (foto).

Odhaduje se, že za poslední tři desetiletí padlo za oběť obchodníků s lidmi 30 milionů dětí. Pouze zrůdné zneužívání nezletilých k prostituci přináší pachatelům 150 miliard dolarů zisku ročně.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.