Žena učí lásce, která činí svět krásným

9.2.2017 

„Bez ženy by na světě nebyla harmonie“ – řekl papež František v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Podnětem mu bylo dnešní čtení z knihy Geneze (2,18-25) o stvoření ženy. Ačkoli jsou si muž a žena rovni a nikdo není nadřazen druhému – zdůraznil papež – je to žena a nikoli muž, kdo přináší na svět harmonii, která činí svět krásným.

Petrův nástupce pokračoval v reflexi nad stvořením na základě čtení z knihy Geneze, kterou nabízí liturgie v těchto dnech. Pán učinil všechny druhy živočichů, ale pro člověka se nenašla pomoc, byl sám. Bůh tedy seslal na člověka hluboký spánek, odňal mu žebro a stvořil z něj ženu, ve které muž rozpoznal tělo ze svého těla. „Než ji však spatřil – řekl papež – snil o ní. K pochopení ženy je nezbytné o ní předtím snít,“ dodal. „Častokrát o ženách mluvíme v kategoriích funkce: žena je kvůli tomu a tomu,“ poznamenal dále. „Žena však přináší bohatství, které muž nemá; žena vnáší do stvoření harmonii.“

Když není žena, není harmonie. Mluvíme o maskulinní společnosti, kde chybí žena a v níž se říká: »Ano, žena je k mytí nádobí a k tomu a tomu...«. Nikoli! Žena existuje kvůli harmonii. Bez ženy není harmonie. Nejsou stejní, nikdo nikomu není nadřazen. Avšak harmonii nepřináší muž, nýbrž žena. Ona přináší harmonii, učí pohlazení a něžné lásce, která činí svět krásným.

Papež František ve své homilii odlišil tři momenty: lidskou samotu, sen a úděl obou, totiž být jedno tělo. „Když jsem jednou na generální audienci zdravil jeden manželský pár, který slavil diamantovou svatbu – vyprávěl papež – zeptal jsem se jich: »Kdo z vás byl celý ten čas trpělivější?«“

Oni se dívali na mne a na sebe – nezapomenu ty jejich oči – pak se obrátili ke mně a oba společně odpověděli: »Jsme zamilovaní.« Po šedesáti letech. Toto znamená být jedno tělo. A to je to, co přináší žena: schopnost se zamilovat, harmonii. Častokrát slýcháváme: »Je nezbytné, aby v této společnosti , v této instituci byla žena, která by dělala to a to...« Nikoli! Funkčnost není účelem ženy. Je pravda, že žena umí to či ono a také to dělá. Avšak účelem ženy je tvořit harmonii, a bez ženy na světě není harmonie. Vykořisťovat lidi je zločin proti lidskosti, to je pravda. Ale vykořisťovat ženu je víc, znamená to ničit harmonii, kterou chtěl světu dát Bůh.

Vykořisťovat ženu je tudíž nejenom zločin, nýbrž destrukce harmonie – pokračoval papež, který pak obrátil pozornost k dnešnímu evangeliu (Mk 7,24-30), které popisuje, jak jedna pohanská žena - Syroféničanka – prosí Ježíše o uzdravení své dcery. Pán jí však dá odpověď, která se na první pohled jeví jako odmítnutí: »Nech najíst napřed děti! Není přece správné vzít chléb dětem a hodit ho psíkům.« Žena však naléhá a dosáhne tak pro svou dceru uzdravení.

Je to velký dar Boží, že nám dal ženu. V evangeliu jsme slyšeli, čeho je schopna žena. Je odvážná! Postupovala odvážně. Ale je v tom víc: žena je harmonie, poezie a krása. Bez ní by svět nebyl tak krásný, nebyl by souladný. Líbí se mi myšlenka, která je však zcela osobní, že Bůh stvořil ženu, abychom všichni měli matku.

Končil papež František dnešní ranní kázání v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.