Kardinál Müller: Místní biskupové nemohou subjektivně interpretovat učení církve

20.2.2017 

Domnívám se, že věci příliš neprospívá, když každý biskup individuálně komentuje papežské učení, aby vysvětlil, jak mu sám subjektivně rozumí,“ řekl v rozhovoru pro německý deník Rheinische Post kardinál Gerhard Müller. Prefekt Kongregace pro nauku víry se vyjádřil k nedávno vydanému komentáři německých biskupů k postsynodální exhortaci „Amoris laetitia“.

Kardinál Müller uvedl, že není jeho stylem veřejně kritizovat směrnice vydané jednotlivými episkopáty, ale „nesmí tomu být tak, že papežem formulované a všeobecně závazné učení církve je v místních církvích interpretováno různě a dokonce rozporně. Základem církve je jednota ve víře,“ řekl kardinál Müller a dodal, že „nikdo nemůže podle vlastního uznání měnit svátosti jako účinná znamení milosti tak, aby například ve svátostí smíření mohlo být rozhřešení uděleno bez lítosti nad hříchy a silného odhodlání k nápravě“.

Prefekt Kongregace pro nauku víry se vyjádřil také k otázce papežovy autority v dnešní době. „Papež není šéfem světové instituce, ale prvním svědkem evangelia,“ řekl německý kardinál. Vysvětlil, že dnes, v dobách relativismu a nihilismu, je dogma o papežské neomylnosti těžko pochopitelné, avšak nejde v něm o neomylnost v intelektuálních a morálních otázkách, nýbrž o „zvláštní charisma předávání ve shodě s pravdou a v plnosti Božího Zjevení“ – řekl kardinál Müller.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.