Apoštolský vikář pro Jižní Arábii: Konflikt v Jemenu může mít důsledky pro celý svět

20.2.2017 

Země je devastována sobeckými zájmy skupin i jednotlivců, říká pro Vatikánský rozhlas apoštolský vikář Jižní Arábie mons. Paul Hinder o válce, kterou proti této muslimské zemi rozpoutala Saúdská Arábie. Obyvatelé sunnitského i šíitského vyznání jsou se svými silami na dně. Stěží lze rozlišit boj proti terorismu od terorismu samého.

Je pravda, že země se prakticky ocitla v chaosu. I když existují regiony, kde se dá žít, žije se tam špatně. Statisíce lidí trpí hladem, umírají děti, a některá území jsou zcela nepřístupná. Těžko říci, kdy skončí toto drama, tato tragédie. Mám dojem, že jedním z problémů je fakt, že mnozí na této válce vydělávají, tedy obchodníci se zbraněmi a ideologické zájmy, které jsou v pozadí. Je v tom opravdu něco ďábelského.

Svědectví, která přicházejí z Jemenu, však zůstávají stranou zájmu většiny západních médií...

To je pravda, světové mínění nesleduje tento konflikt, který je však nejnebezpečnějším v této oblasti a bude mít důsledky pro všechny části světa, pokud bude takto pokračovat. Situace lidí, kteří trpí hladem, je tragická, roste nejistota, nedůvěra a nenávist.

Jsou v této zemi nějací křesťané?

Jsou tu dvě místa, kde působí sestry Matky Terezy, které pokračují v práci navzdory rizikům, a potom jsou zde věřící ze zahraničí, kteří zůstávají v zemi, aby zde sloužili v nemocnicích a jinde. Nemohou se však mezi sebou nijak kontaktovat, protože cestovat není možné. Úplně jsme ztratili celkový přehled o problémech této země.

Za co se tedy modlit?

Především za obrácení srdce, které všichni potřebují, a potom za vládu, která by se držela kritérií spravedlnosti a rovnosti, neboť toto je také problém. Existuje zde spousta sobeckých zájmů, skupinových a etnických, které ohrožují jakoukoli dohodu, která je uzavřena. A také za to, aby se muslimské obyvatelstvo mohlo vrátit k autentickému muslimskému životu, vzdálenému všem extremismům, které se rozmáhají, a za duševní rovnováhu a vzájemný respekt lidu dovnitř i navenek.

Říká apoštolský vikář Jižní Arábie, mons. Paul Hinder.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.