Vatikán vyzval k respektování ukrajinského území a jeho hranic

22.2.2017 

Svatý stolec připomněl nutnost respektovat mezinárodní právní řád, pokud jde o ukrajinské území a jeho hranice. Upozornil na to představitel Vatikánu během otevřené debaty na fóru Rady bezpečnosti OSN, která se týkala konfliktů v Evropě. Arcibiskup Bernardito Auza ujistil o solidaritě Svatého stolce se všemi, kdo trpí v důsledku konfliktů a agresí všeho druhu, včetně hybridních válek a „zmrazených konfliktů“.

Svatý stolec zastává názor, že povinností států je zdržet se činnosti, která destabilizuje sousední země, a angažovat se ve vytváření nezbytných podmínek míru a smíření. Pokud jde o konflikt na Ukrajině, arcibiskup Auza zdůraznil, že mají být podniknuty všechny kroky nutné k posílení příměří a uvedení přijatých dohod do života. Toto úsilí by mělo doprovázet upřímné nasazení všech zúčastněných stran v respektování základních lidských práv a nastolení stability na národní i mezinárodní úrovni, v neposlední řadě respektováním mezinárodního práva v souvislosti s ukrajinským územím a hranicemi (srov. Statement of the Permanent Observer of the Holy See, Human Rights council 28th Session, 26 March 2015).

Arcibiskup Auza informoval účastníky debaty v Radě bezpečnosti o humanitární pomoci, kterou církev poskytuje bezprostředně poškozeným. „Svatý stolec poukazuje na význam ochrany civilního obyvatelstva a zdůrazňuje naléhavou potřebu vynaložit veškeré úsilí, které by zabránilo pokračování tohoto nevyřešeného konfliktu a nalezlo politické řešení prostřednictvím dialogu a vyjednávání,“ uvedl vatikánský diplomat.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.