Papež František: vztahu k přírodě se máme učit od domorodců

1.3.2017 

Papež František zaslal do Brazílie poselství ke Kampani bratrství, která se letos zaměřuje na otázku ekosystémů a ochrany života. Je třeba si uvědomit, že ničení životního prostředí vždycky doprovází sociální nespravedlnost a že na ně doplácejí ti nejslabší – píše římský biskup.
Stvořitel obdařil Brazílii rozmanitými a mimořádně krásnými ekosystémy, bohužel však nechybí známky agrese namířené proti tomuto stvoření, konstatuje papež. Místní církev pozvedla „prorocký hlas“, pokud jde o respekt k životnímu prostředí i péči o chudé, poukázala ale také na příčiny problémů a předložila návrhy k jejich řešení.

Mezi mnoha iniciativami, které se vyvinuly na církevní půdě, papež František připomněl Kampaň bratrství, která už v roce 1979 razila heslo „Zachovat to, co patří všem“. Letošní kampaň vybízí k péči o stvoření a podpoře bratrských vztahů mezi lidmi ve světle evangelia. Nemůžeme opomíjet důsledky ničení životního prostředí, současného rozvojového modelu a skartační kultury, která dopadá na lidské životy – dodává papež. Tato Kampaň nás vybízí ke kontemplaci, obdivu, díkůvzdání a respektu k rozmanitosti přírody prostřednictvím respektu k lidem, kteří žijí v těchto kontextech. Jde o jeden z největších úkolů dneška, platných na celém světě, protože „ničení životního prostředí je vždycky doprovázeno sociální nespravedlností“.

Zářným příkladem soužití se stvořením, které se vyznačuje úctou, plodností a milosrdenstvím, je domorodá populace těchto ekosystémů. Od nich se máme učit, jak navazovat vztah z přírodou – doporučuje papež František. Takto lze nalézt udržitelný vzorec, který se prosadí jako alternativa k honbě za ziskem, která vyčerpává přírodní zdroje a ničí důstojnost národů, uzavírá papež své poselství pro brazilskou Kampaň bratrství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.