Mír v Iráku s pomocí mezinárodního společenství

11.10.2004 

Bagdádský arcibiskup, Jean Benjamin Sleiman, navštívil Polsko. Ve svých promluvách vyzval k budování pevně zakořeněného míru a k ráznému boji s těmi, kdo chtějí, aby v Iráku panovalo násilí. V kostele bosých karmelitánů na poznaňském Pahorku sv. Vojtěcha, sloužil arcibiskup Sleiman mši svatou za mír v Iráku a na Blízkém Východě. Arcibiskup vyjádřil naději, že pokoj v Iráku bude obnoven díky mezinárodnímu společenství ? zdůrazňuje agentura Kai. Je nutné, aby mezinárodní společenství důsledně bdělo nad bezpečností na celém světě a garantovalo ji v plné šíři. ?Musíme uhasit všechny ozbrojené konflikty na světě. Jinak se válka stane velkou prohrou lidstva.? ? řekl bagdádský arcibiskup.

Mons. Sleiman přijel do Polska ve středu 6. října. Zúčastnil se mimo jiné setkání na téma ?Křesťanství a islám v náboženském a politickém dialogu? v Centru Evropské integrace university Adama Mickiewicze v Poznani.

Nejvyššího představitele několika tisíc katolíků latinského obřadu v Iráku pozval do Polska představený varšavské provincie bosých karmelitánů, O. Marian Stankiewicz. Bosí karmelitáni pečují o latinské křesťany v Iráku od roku 1623. Na arcibiskupský stolec v Bagdádu je tradičně volem karmelitán, výjimkou není ani karmelitán libanonského původu, mons. Jean Benjamin Sleiman.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.