Církev potřebuje dokument o genderové ideologii

8.3.2017 

Církev naléhavě potřebuje oficiální dokument o genderové ideologii, řekl holandský kardinál Willem Eijk (foto). Jak řekl v rozhovoru pro agenturu ACI, je to naléhavě nutné, protože mezinárodní organizace vyvíjejí silný nátlak na zavádění této ideologie, zejména do škol. Utrechtský arcibiskup připomíná, že představitelé katolické církve i papež František osobně mnohokrát podrobili tuto ideologii kritice, nicméně stále schází dokument, který by tuto problematiku celistvě představil.

Holandský kardinál připomíná, že katolíci nemohou na tuto ideologii přistoupit, protože je dualistická, odděluje v člověku myšlení od těla, které vnímá jako cosi druhořadého a nepodstatného. Proto podle ní člověk může vybírat své pohlaví navzdory svému tělu. V křesťanství je však člověk současně mysl i tělo, které nerozdílně vypovídají o člověku a jeho důstojnosti.
Kardinál Eijk, který je původním povoláním lékař, upozorňuje, že dualistická antropologie se začíná prosazovat v dnešní společnosti a proniká do všech sfér, včetně lékařské etiky. Proto je důležité představit světu pravdivou vizi člověka, zdůraznil holandský biskup.

Přiznal nicméně, že hromadné sdělovací prostředky názor církve na toto téma nezajímá. Slovo dostávají pouze skandály. Proto je velmi důležité zachovat a podporovat katolická média. V Holandsku byly katolické deníky zrušeny v 70. letech. Nyní je potřeba rozhodně podpořit existující katolická média a rozvíjet přítomnost církve na internetu. Není to snadné, ale je to možné – zdůrazňuje utrechtský arcibiskup. Připomíná, že každý člověk má právo slyšet a poznat evangelium. Proto musíme udělat všechno, co je v naší moci, abychom hlásali víru v Krista.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.