Buttiglione: vyžaduje se pozitivní hodnocení homosexuality

12.10.2004 

Komise Evropského parlamentu pro vnitro a spravedlnost zamítla rozdílem jednoho hlasu kandidaturu Rocca Butiglioneho. Italský eurokomisař by měl za tři týdny nastoupit do čela zmíněného resortu. Spor vyvolaly zejména jeho názory na homosexuály, ale také celý hodnotový systém praktikujícího katolíka.
Někdejší prefekt Apoštolské signatury, kardinál Mario Francesco Pompedda, označuje akt komise za projev diskriminace. V rozhovoru pro deník ?Il Giornale? si klade otázku, proč osoba, která se přiznává ke katolicismu, nemůže plnit funkci komisaře Evropské Unie. ?Je to projev krajního laicismu, který na různých frontách napadá církev. Myslím, že odmítnutí kandidatury na komisaře Unie kvůli vyznání, je příkladem nebezpečné diskriminace? ? uvedl kardinál Pompedda.

Poslechněme si, jak událost komentoval sám Rocco Buttiglione:

?Jsem velmi znepokojen, když se zdá, že převládá zásada diskriminace katolíka, proto, že je katolíkem. Požaduje se pozitivní morální hodnocení homosexuality. Nestačí politická prohlášení o nediskriminování homosexuálů, o tom, že homosexualita patří do privátní sféry. Naopak, vyžaduje se pozitivní morální hodnocení. A podle mě to tak není možné, je to proti právu na svobodu svědomí.? - řekl pro náš rozhlas Rocco Buttiglione.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.