Izrael nebude udělovat víza těm, kdo vyzývají k jeho bojkotu

20.3.2017 

Světovou radu církví znepokojily nové normy, které nedovolují vstup do Izraele těm, kdo vybízejí k hospodářskému, kulturnímu a akademickému bojkotu této země, jejím institucím či oblastem pod izraelskou kontrolou. Novou normu přijalo izraelské zákonodárné shromáždění (Kneset) v pondělí 13. března.

Světová rady církví dlouhá léta vybízí k bojkotování produktů pocházejících z izraelských kolonií a ke stažení investic z firem, které mají zisky z příjmů pocházejících z okupovaných palestinských území. „Pokud tyto normy vstoupí v platnost, nebudu už smět navštěvovat církve v Izraeli a Palestině ani putovat do Svaté země“ – poznamenal generální sekretář Rady, norský pastor Olav Fykse Tveit. Podle něj může podobný osud potkat mnoho křesťanů na světě. Do Světové rady církví totiž patří celkem 350 protestantských, pravoslavných a anglikánských církví, k nimž se hlásí více než půl miliarda křesťanů.

Pastor Tveit zdůraznil, že Světová rada církví nezpochybňuje Izraelský stát jako takový a antisemistismus považuje za hřích proti Bohu. Nikdy také nepodporovala hospodářské sankce proti Izraeli ani všeobecný bojkot. Bojkot, k němuž vybízela, je cílený a podle norského luterána vyplývá z křesťanských zásad. Nakupování a užívání produktů z kolonií na okupovaných územích považujeme za nemorální – zdůraznil pastor Tveit.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.