Předseda Evropského parlamentu: chceme papežovi říci, že Unie se upevňuje a mění

24.3.2017 

Do Říma se dnes sjeli nejvyšší představitelé Evropské unie a premiéři vlád členských zemí, aby si připomenuli 60. výročí podpisu Římských smluv, které položily základy sjednocené Evropy. V předvečer výročních oslav zamířili do Vatikánu.

Podle předsedy Evropského parlamentu vedou první kroky do stínu Svatopetrské kupole kvůli pozici papeže Františka, který je nejen nejvyšším představitelem církve, ale i významnou postavou společenského života – řekl Vatikánskému rozhlasu Antonio Tajani.

„Chceme, aby se Svatý otec dozvěděl, že evropské instituce usilují o posílení jednoty Unie, ale také o její proměnu, aby se stala bližší obyvatelům. Mnoho je potřeba učinit a slova pronesená papežem při jeho vystoupení před evropskými poslanci ve Štrasburku (25. listopadu 2014) jsou důležitou lekcí a příspěvkem. Jsou to rady, kterým chceme naslouchat, protože takováto Evropa je zásadní z hlediska obrany svobody, obrany demokracie, obrany míru, ale musí být také stále bližší občanům. Musí se rovněž umět postavit ke třem velkým krizím, totiž ekonomické spojené s nezaměstnaností mladých lidí – pamatujme, že bez práce není důstojnost, a v tom jsem zajedno se Svatým otcem, dále problém boje proti terorismu, který nadále zasahuje evropská města, a konečně problém migrace. A my jsme přesvědčeni, že pokud se problém neřeší u jeho kořenů, totiž pokud nebudeme řešit problém Afriky, bude těžké nalézt řešení“ – řekl Vatikánskému rozhlasu předseda Evropského parlamentu, Antonio Tajani.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.