Blahořečeno 115 mučedníků z let 1936-1939

27.3.2017 

V andaluzském městě Almería se dostalo slávy oltáře dalším 115 mučedníkům 20. století. Jde o 95 kněží a 20 laiků, kteří zahynuli během pronásledování křesťanů ve 30. letech minulého století.

Na beatifikační slavnost, která se konala 25. března v Kongresovém paláci v Aguadulce, přijelo asi 5 tisíc poutníků, včetně rodin těchto mučedníků za víru. Noví blahoslavení, P. José Álvarez-Benavides a 114 druhů, položili život pro Krista za španělské občanské války (1936-1939). O bezmezné krutosti mučitelů svědčí osudy dvou žen (Carmen Godoy Calvache a Emilia Fernández Rodríguez), z této skupiny mučedníků. Třiadvacetiletá Emilia byla Romka. Rodiče ji pokřtili hned po narození. Ve chvíli zatčení byla těhotná. Jedna ze spoluvězeňkyň ji naučila modlitbě růžence, který ji od té chvíle stále doprovázel. Nelítostná ředitelka věznice nutila mladou ženu, aby vyzradila jméno „katechetky“ a získala si tak lepší podmínky. Emilia však odmítla. Byla proto uvržena na samotku, kde bez pomoci lékaře porodila dcerku a o několik dní později zemřela. Spoluvězeňkyně holčičku pokřtily. O jejích dalších osudech se však nic neví. Emilia Fernández Rodríguez je první beatifikovanou Romkou. Na oslavy se proto sjelo mnoho Romů ze Španělska i ze zahraničí. Beatifikaci mučedníků předsedal papežovým jménem prefekt Kongregace pro svatořečení, kardinál Angelo Amato. Připomněl tragické události z let 1936-38, kdy tito mučedníci obětovali svůj život za víru v Krista:

„V těchto letech se ve Španělskou rozpoutalo velké pronásledování namířené proti církvi, jejím kněžím i věřícím, které stálo život tisíce lidí: mužů i žen., laiků i zasvěcených osob, zabíjených pouze proto, že jsou katolíci. Všechny diecéze mají podíl na tomto mučednictví. Dnes papež František pozvedá k slávě oltáře 115 mučedníků z Almeríi, zabitých z nenávisti k víře. Připomínáme si je, protože na nás leží závazek, abychom nepromarnili toto mimořádné dědictví poslušnosti Bohu života a Jeho slovu lásky. Se vzpomínkou na ně chceme opakovat, že křesťanství je náboženstvím lásky a života, které se staví proti veškerým formám násilí a arogance moci. Jsme dnes vděčni novým blahoslaveným za jejich svědectví věrnosti Kristu a koherentnosti s křestními sliby. Obdivujeme je a ctíme jako příklady odpuštění a inspirace dobrem.“ – Řekl kardinál Amato.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.