Kardinál Sarah: Benedikt XVI. mlčky promlouvá

29.3.2017 

„Všichni jsme dnes vystaveni pokušení být jako Bůh, stavět se nad Boha. Odstavit Ho stranou a tvrdit, že si se vším poradíme sami,“ říká kardinál Robert Sarah. Dokonce i věřící lidé podléhají pokušení interpretovat Boží slovo mimo rámec toho, co Bůh řekl. „Působí to pýcha, protože jsou inteligentní a mají za sebou studia...“ – dodal prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti v rozhovoru pro Radio Notre-Dame. Poznamenal rovněž, že ve světě, kde je Bůh odstaven stranou, je velmi snadné manipulovat člověkem a jeho názory.

„Dnes námi řídí finančnické a mediální mocnosti. Právě tyto síly v praxi řídí světem a diktují, co má člověk dělat a v co má věřit. Média interpretují dokonce i to, co říká papež a co učí církev. Interpretací toho všeho se už nezabývají teologové, nýbrž média. A my nesmyslně dovolujeme, abychom byli takto ovládáni. Dějí se věci nehodné člověka, bestiální – a my věříme, že je to normální, že právě tak je potřeba postupovat. Mohu nakládat se svým životem, jak chci, mohu rozhodovat o své smrti. A dnes jsou téměř všichni přesvědčeni, že právě tak tomu má být: nechci dítě, tak je odstraním, to je normální. A nikdo už na to nereaguje. Poddali jsme se znecitlivění. Nezajímá nás utrpení dítěte, které se zabíjí v mateřském lůně,“ řekl kardinál Sarah.

V rozhovoru pro Radio Notre-Dame hovořil také o zmatku, který vládne v současném světě. Varoval před tím, že samotný fakt, že někdo mnoho mluví, vůbec neznamená, že má co říci. Konstruktivní slova se totiž rodí v tichosti. Je sice pravda, že ten, kdo mnoho mluví získává publicitu a je dobře známý, zatímco ten, kdo mlčí, může působit jako žebrák. Přesto právě u takových lidí lze najít cosi krásného. „Pohleďme na papeže Benedikta XVI. – řekl dále kardinál Sarah. – Žije sice v absolutním mlčení, ale toto mlčení je hlubokým pramenem, z kterého vyvěrá nejhlubší modlitba za církev a celý svět. V tomto mlčení se podílí na budování světa a církve. Není žebrákem, protože žije v tichosti. Naopak, dává světu velmi mnoho.“ – řekl o Benediktu XVI. prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.