Laureátka Nobelovy ceny míru studovala u benediktinek

13.10.2004 

Laureátka Nobelovy ceny míru 2004, Wangari Muta Maathai, absolvovala část vysokoškolských studií v koleji benediktinek.

První Africká žena v historii Nobelovy ceny pracuje v současnosti jako asistentka ministra pro životní prostředí v rodné Keni. Bakalaureát v oboru biologie však absolvovala v Americe ? Mount St. Scholastica College, přejmenované na Benedictine College v Atchinson.

V listu adresovaném nedávno benediktinkám ze zmíněné koleje, Maathai napsala, ?staly jste se více než mými učitelkami... vytvořily jste pro mě domov a daly jste mi krásná čtyři léta, která přispěla k tomu kým jsem a kým jsem se mohla stát.?

Wangari Muta Maathai pokračovala v magisterském studiu na University v Pittsburghu a doktorát získala v Nairobi a stala se první ženou ?profesorkou na tamní univerzitě.
V roce 1977 založila komunitu nazvanou Hnutí zeleného pruhu, které pracuje na zlepšení životního prostředí, situace žen a boji s korupcí. Jeho členové vysázely 25 milionů stromů v ohrožených oblastech Keni.

64-ti letá Wangari Muta Maathai, přezdívaná za svých studií u benediktinek ?Mary Jo? - získala Nobelovu cenu jako ?silný hlas mluvící za nejlepší síly Afriky, za šíření pokoje a dobrých životních podmínek na tomto kontinentu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.