Zemřel kardinál, který vyjednával s Pinochetem

15.10.2004 

V noci na dnešek zemřel 90-ti letý kardinál, Juan Francisco Fresno Larrain, emeritní arcibiskup v Santiago de Chile. Jan Pavel II. zaslal kondolenční telegram jeho nástupci, kardinálu Francisco Javierovi Errázuriz Ossovi. Zdůraznil v něm, že kardinál Fresno moudře a s pastýřskou láskou sloužil svému národu a církvi. Zemřel po dlouhé nemoci, kterou snášel s velkou trpělivostí.

Zemřelý kardinál Juan Francisco Fresno Larrain vystudoval na Gregoriánské universitě v Římě. Na kněze byl vysvěcen před 67 lety. Pius XII jej jmenoval roku 1958 biskupem diecéze Copiapó a o 9 let později byl jmenován metropolitou v La Serena. V roce 1975 se arcibiskup Fresno stal předsedou chilského episkopátu. Jan Pavel II. jej roku 1983 jmenoval metropolitou v Santiagu de Chile a po dvou letech kardinálem. Před 15-ti lety odešel na emerituru.

V době vojenské diktatury generála Augusta Pinocheta patřil kardinál Fresno k propagátorům Národního porozumění a přechod k demokracii. V roce 1985 se stala arcibiskupská rezidence místem prvních rozhovorů vlády s opozicí. Kardinál Fresno osobně přednesl výsledky dialogu Pinochetovi. Přesto, že vláda hned návrhy nepřijala, dokument se stal později základem úprav v chilské konstituci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.