Papež po stopách otců Mazzolariho a Milaniho

24.4.2017 

Jak dnes oznámilo Tiskové středisko Svatého stolce, papež František v úterý 20. června vykoná soukromou pouť po stopách italských kněží, dona Lorenza Milaniho a dona Prima Mazzolariho (foto), v jistém smyslu prorockých, avšak ve své době nepochopených postav italské meziválečné a poválečné církve. Papež nejprve navštíví obec Bozzolo v lombardské provincii Mantova, aby se v tamní farnosti sv. Petra pomodlil u hrobu dona Prima Mazzolariho (1890-1959). V místním kostele pak ke shromážděným věřícím pronese promluvu na paměť jejich někdejšího faráře, spisovatele a pacifisty, který v Bozzolu působil několik desítek let a jehož pastorační činnost byla v posledních letech života omezena pouze na území farnosti.

Druhou etapou krátké pouti se stane toskánská lokalita Barbiana, vzdálená necelých třicet kilometrů od Florencie, kde v exilu prožil posledních třináct let svého krátkého života don Lorenzo Milani (1923-1967). Konvertita z judaismu, muž pronikavého nadání a radikálního křesťanství, kněz zcela oddaný církvi a zejména jejím nejposlednějším, se plně věnoval vzdělávání a zvýšení kulturní úrovně nemajetných vesnických dětí, známých jako „děti z Barbiany“. Ti dnes pokračují formou nadace v jeho odkazu neselektivního školství, které dokáže rozkmitat skryté struny nadání u každého žáka. Papež k Milaniho pokračovatelům a dalším přítomných věřícím, včetně kněží florentské diecéze, promluví poté, co soukromě uctí památku jejich učitele a vychovatele na místním hřbitově padesát let po jeho smrti.

Dodejme, že přestože oba zmíněné italské kněze – dona Milaniho a Mazzolariho – spojuje přednostní volba chudých a s tím spojená důsledná životní chudoba, obhajoba práva na výhradu svědomí v souvislosti s válečnými konflikty a úsilí o intelektuální osvětu farníků, nikdy se nesetkali, ani navzájem nečerpali ze svého díla. Papež František je opakovaně citoval, a tím vlastně rehabilitoval – dona Lorenza Milaniho předložil jako vzor církevního vychovatele (Setkání s učiteli a žáky nejenom církevních italských škol,10.5.2014), zatímco dona Mazzolariho, u něhož byl předloni zahájen beatifikační proces, nazval knězem, který patří celé Itálii (Promluva na sympóziu římské diecéze, Lateránská bazilika, 17.6.2016).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.