Vatikánské tiskové středisko k papežově návštěvě Egypta

25.4.2017 

Cesta do Egypta nebudí u papeže zvláštní obavy. František nebude cestovat v opancéřovaném voze, nýbrž v normálním automobilu jako obvykle – potvrdil dnes ráno vatikánský mluvčí Greg Burke(foto) při setkání s novináři v Tiskovém středisku Svatého stolce:

Papež chce vysílat pozitivní signály. Je klidný, ale nikoli naivní, zná situaci v Egyptě, ví, co se v posledních letech dělo s kopty, má na paměti události Květné neděle, ale chce vysílat pozitivní znamení. Nakolik to je možné, chce sledovat obvyklé procedury, a bude se tedy pohybovat v normálním automobilu. Při dvou příležitostech se však využije elektrické golfové vozítko, totiž při sobotní mši k pohybu mezi lidmi a při setkání v semináři, kde je na programu modlitba s kněžími, seminaristy a řeholníky. I mezi nimi projede tímto golfovým vozem.

Dvoudenní návštěva, na kterou se František vydá v pátek 28. dubna, má na zřeteli tři dimenze – pastorační, ekumenickou a mezináboženskou. Z téměř 90 milionů obyvatel Egypta je 89% sunnitských muslimů, 10 % pravoslavných koptů a pouze 0,1% katolíků různých obřadů. Papež pronese pět promluv, mezi nimi také jednu pro účastníky Mezinárodní mírové konference, svolané univerzitou Al Azhar. Setká se s představiteli státu a navštíví koptského papeže Teodora II. Společně s ním se odebere k ekumenické modlitbě za zabité křesťany do kostela sv. Petra a Pavla, který zasáhl atentát loni v prosinci. Katolické komunitě bude patřit sobota 29. dubna. Papež bude sloužit mši na káhirském stadionu a poté se setká s kněžími, řeholníky a seminaristy.

„Papež často mluví o tom, že je potřeba budovat mosty. A toto je stavění mostů“ – říká mluvčí Svatého stolce Greg Burke. Jak dále potvrzuje, přestože ohlášená přítomnost konstantinopolského patriarchy je významným potvrzením ekumenické dimenze, setkání mezi Františkem a Bartolomějem není v plánu, protože nepatří k hlavním cílům této cesty.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.