Rok eucharistie by měl být dobou setkání s Kristem

17.10.2004 

Anděl Páně: neděle 17. října 2004, náměstí sv. Petra

1. V mexickém městě Gaudalajaře dnes končí Mezinárodní eucharistický kongres. Po osm dní byla slavena eucharistická oběť a byla adorována eucharistie jako ?světlo a život nového milenia?. ?Světlo?, protože v eucharistickém tajemství září přítomnost Krista, Světla světa; ?život?, protože v eucharistii nám Ježíš dal sám sebe, Chléb života. Dnes navečer budu v basilice sv. Petra předsedat eucharistické oběti, v duchovním spojení s velkým kongresem v Guadalajaře. Tímto způsobem slavnostně zahájím Rok eucharistie, který potrvá až do října roku 2005.

2. Ve stopách 2. Vatikánského koncilu a Velkého Jubilea roku 2000 chce být Rok eucharistie dobou intenzivního setkání s Kristem ve Svátosti Jeho Těla a Jeho krve. V tomto tajemství svátostně zpřítomňuje svou velikonoční Oběť, která vykoupila lidstvo z otroctví hříchu a zřídila Boží království lásky, spravedlnosti a míru.

Z Kristovy Paschy (velikonoční Oběti) se rodí církev, a proto žije z eucharistie, jak připomínám v encyklice Ecclesia de Eucharistia (č. 1).

3. Vzývejme společně Pannu Marii, aby pomáhala křesťanskému lidu prožívat tento Rok eucharistie, jako dobu hlubokého obrácení ke Kristu a intenzivního úsilí šířit jeho poselství spásy.

Po Anděl Páně pak Svatý Otec dodal:

Rád bych vyjádřil hlubokou vděčnost všem, kteří mi posílali u příležitosti výročí mého zvolení na Petrův stolec svá přání a ujišťovali mě svými modlitbami.

Zatímco prosím Pána, aby ráčil posilovat každého hojností svých darů, svěřuji mu sám sebe a prosím na přímluvu Panny Marie o jeho stálou pomoc k plodnému vykonávání své služby církvi.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.