Eutanázie v belgických nemocnicích Bratří milosrdné lásky?

3.5.2017 

Generální kurie Bratří milosrdné lásky z Gentu (Frères de la Charité de Gand - nejedná se o kongregaci Milosrdných bratří) požaduje, aby členové belgické provincie odvolali povolení provádět eutanazii v nemocnicích, které spravují. Tato kongregace vlastní v Belgii pět psychiatrických nemocnic, jejichž služeb využívá pět tisíc pacientů. V minulém týdnu jejich vedení dalo souhlas k provádění eutanazie v těchto zařízeních. Řeholníci odmítají přijmout odpovědnost s tvrzením, že většina představenstva jsou laici.

Bratr René Stockman (foto), generální představený kongregace, který sídlí v Římě, nicméně zdůrazňuje, že tato situace je nepřípustná. Naprosto se totiž rozchází s charismatem milosrdenství a navíc působí velké pohoršení. Katolická zdravotnická zařízení vždycky jednoznačně svědčila o ochraně života a nyní od toho veřejně upouští. Bratr Stockman připomíná, že na kongregaci byl vždy vyvíjen silný nátlak, to však neznamená, že musí kapitulovat – dodává. Sekularizace podlamuje naši kongregaci v této zemi, přiznává generální představený Bratří milosrdné lásky, který sám pochází z Belgie.
Zdůrazňuje rovněž, že jasné stanovisko k této věci musejí zaujmout také místní biskupové, protože to patří k jejich povinnostem. Bratr Stockman také uvádí, že jej zaskočil postoj antverpského biskupa Johana Bonnyho, který se pokouší ospravedlnit rozhodnutí belgických řeholníků a – jak dodává generální představený Bratří milosrdné lásky – sám tak vyjadřuje souhlas s eutanazií. Biskupové se nesmějí takto vyjadřovat – zdůrazňuje bratr Stockman.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.