Kubánští biskupové ve Vatikánu: potřebujeme misionáře

5.5.2017 

O naléhavých úkolech, které stojí před církví na Kubě rozmlouval Svatý otec s biskupy tohoto karibského ostrova. Přijal je na zvláštní audienci u příležitosti jejich návštěvy ad limina Apostolorum. Podle nového modelu, zavedeného papežem Františkem, namísto oficiální promluvy o situaci v zemi, vedli biskupové s papežem dlouhý osobní rozhovor.
Kubánští biskupové zdůrazňují, že jejich země stále čeká na důležité sociálně-ekonomické reformy, které by se skutečně odrazily v životě lidí žijících v chudobě. Pokud jde o svobodu vyznání, situace se velmi zlepšila. „Stále se nám však nedostává kněží a potřebujeme podporu misionářů ze zahraničí,“ říká předseda kubánského episkopátu, arcibiskup Dionisio García Ibáñez:

„Máme povolání, ale jejich počet není dostatečný. Naštěstí přijíždějí misionáři Fidei donum, diecézní i řeholní, ale potřebujeme jich více. Každý kněz, který přijede na Kubu a chce sloužit, bude mít mnoho práce, protože najde otevřené lidi, kteří touží po Bohu a formaci. Se získáváním víz na misijní práci už nejsou potíže. Začal také proces restituce kostelů a dalších budov zabavených vládou. Je to nicméně velice pomalý proces. Nedávno jsem získal také povolení na stavbu nového kostela, což je na Kubě skutečně novinka. Povstane ve čtvrti obývané 70 tisíci lidmi a připomene návštěvu Benedikta XVI. v Santiagu. Usilujeme o získání dalších povolení, protože během uplynulých padesáti let populace Kuby vzrostla a potřebujeme nová místa kultu. Prozatím využíváme soukromé domy jako místa modlitby. Chybí nám pastorační struktury, ale církev je živá,“ říká arcibiskup Ibáñez.

Předseda Kubánské biskupské konference zdůraznil také význam návštěv tří posledních papežů pro obyvatele ostrova. „Jan Pavel II. otevřel okno, přes které na Kubě zavál poryv svěžího vzduchu zahajující změny. Benedikt XVI. svou návštěvou u P. Marie Milosrdenství z El Cobre připomněl, kde bije srdce našeho národa. A František poukázal na to, že navzdory obtížím stojí za to bojovat o lepší budoucnost, a činit tak spolu s Kristem,“ zdůraznil arcibiskup García Ibáñez.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.