Předseda francouzské biskupské konference ke zvolení E. Macrona prezidentem

9.5.2017 

Přejeme novému prezidentovi úspěch v práci pro naši zemi, pokud totiž nedostojí svým úkolům, čeká nás katastrofa – tak komentoval francouzské volby předseda tamního episkopátu. Arcibiskup Georges Pontier poukazuje na to, že výsledky voleb potvrzují změny, k nimž ve Francii dochází a vysoký stupeň nespokojenosti ve společnosti. Svědčí o tom také rekordní počet neplatných hlasů. První a nejvážnější problém, s nímž si musí Emmanuel Macron poradit, představuje nezaměstnanost, zejména mezi mladými, protože ta má zásadně destruktivní vliv na společnost, říká předseda Francouzské biskupské konference.
Arcibiskup Pontier poznamenal, že volby - včetně předchozí kampaně - ukázaly také na hlubokou rozpolcenost společnosti, katolíky nevyjímaje – dodává marseilleský metropolita:

„Střet idejí často vede k roztržkám. Oproti tomu společná iniciativa sjednocuje. Na to je nyní třeba pamatovat. Sama skutečnost, že také mezi katolíky existují roztržky, nás nemůže udivovat. Pocházejí z různých prostředí, různí se vzděláním i kulturou.. Jsou rozděleni stejně tak, jako celá společnost. Nicméně pro nás katolíky existují určité hranice, které bychom neměli překračovat, chceme-li zůstat katolíky. Tyto hranice vytyčuje evangelium, které po nás žádá, abychom ctili člověka, život, rodinu, otevírali se pro jiné, usilovali o sociální spravedlnost a o pokoj. Víme také, že náš osud je dnes spojen s celou Evropou. Musíme si poradit s Evropou, abychom potom mohli ukazovat solidaritu ostatním. To je evidentní“ - řekl Vatikánskému rozhlasu předseda francouzského episkopátu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.