Arcibiskup Pozzo: smíření je pro lefébvristy prioritou

15.5.2017 

Dialog s lefébvristy probíhá ve velmi dobré atmosféře, ačkoli datum pro očekávané smíření nebylo ještě stanoveno – uvedl arcibiskup Guido Pozzo v rozhovoru pro Rome Reports (11. 5. 2017). Podle sekretáře komise Ecclesia Dei, ustanovené s cílem vést dialog s Kněžským bratrstvem sv. Pia X., že na řadě jsou nyní následovníci arcibiskupa Lefébvra.

Smíření nastane ve chvíli, kdy mons. Fellay formálně přistoupí na věroučnou deklaraci, kterou mu Svatý stolec předložil, což je také nezbytná podmínka k institucionální regulaci prostřednictvím vytvoření personální prelatury. Podle mého náhledu jednání probíhají nikoli v kontroverzním, nýbrž v konstruktivní duchu. Různá hlediska a názory, která máme v některých otázkách, nemusejí nutně vést k rozdělení, ale k vzájemnému obohacení. Překonání roztržky se Svatým stolcem je pro ně – jak jsem se mohl přesvědčit – prioritou. Je to pro ně priorita nad každou jinou.

Arcibiskup Pozzo poukázal na to, že klíč ke smíření spočívá ve správném chápání Druhého vatikánského koncilu. Podnět k roztržkám zavdaly jeho intepretace propagované některými teology, intelektuály a médii. Benedikt XVI. ve svém poselství římské kurii v roce 2005 poukázal na to, že tyto chybné intepretace posílily mylný dojem, že koncil znamenal skoncování s předchozím učením církve, a nikoli jeho kontinuitu.

Tento rozpor, toto „překrytí“, vyvolalo atmosféru konfliktu, zmatku a nejistoty ohledně interpretace koncilu, která je kořenem kriticismu a námitek vznášených ze strany Bratrstva sv. Pia X.

Jan Pavel II. a po něm Benedikt XVI. na smíření s lefébvristy intenzívně pracovali. Papež František po nich tento úkol převzal, říká arcibiskup Pozzo. „Zdá se, že postoj argentinského papeže je v této věci nápomocný, protože se necítí být ze strany církve zkoumáni či posuzováni. Naopak vnímají ze strany Vatikánu skutečné usilí o porozumění,“ dodává šéf komise Ecclesia Dei.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.