Demonstrace prázdných kočárků připomněla vážné důsledky demografické krize

16.5.2017 

Stovky prázdných dětských kočárků na prostranství před Koloseem a kolem Konstantinova oblouku poukázaly při nedělní manifestaci na tragickou demografickou situaci Itálie. Organizátory manifestace podpořil papež František ve své polední promluvě po mariánské modlitbě Regina Caeli na Svatopetrském náměstí. Ještě v 60. letech minulého století přicházelo každý rok na svět milion Italů, dnes jejich počet nedosahuje půlmilionu. Organizátoři manifestace poukázali na to, že do značné míry jde o výsledek několika desetiletí protirodinné politiky. Vedly ji vlády různých politických směrů, nezřídka ovšem také křesťanští demokraté.
V důsledku této rodině nepříznivé situaci dnes připadá statisticky na jednu Italku 1,3 dítěte. Průzkumy nicméně ukazují, že Italové chtějí mít děti, statisticky by si přáli o dvě a více, ale nedovolují jim to ekonomické podmínky. Badatelé přiznávají, že narození dítěte je dnes v Itálii jedním z hlavních faktorů chudnutí rodiny.

O demografické krizi v Itálii hovořil také nedávno jmenovaný předseda Papežské Akademie Pro Vita, arcibiskup Vincenzo Paglia:

„Rodiny je potřeba finančně podporovat a to nejen ve chvíli, kdy se rodí děti, ale během celého rodinného života. Stejně tak je nezbytné zamyslet se nad prací žen. Není možné, aby byly nuceny k výběru mezi prací a mateřstvím. Západní společnost je stále častěji jakousi pouští rodičovství. Je potřeba si to uvědomovat a efektivně proti tomu postupovat. Musíme pochopit, že počet dětí konkrétním způsobem znamená buď budoucnost určité společnosti nebo její zánik. Netvrdím, že zavedení finanční pomoci pro rodiny mechanickým způsobem povede k nárůstu porodnosti, ale nepochybně taková pomoc přispěje k rozvoji kultury rodičovství a vztahů mezi generacemi,“ řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Paglia.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.