Nizozemští biskupové zasvětili svoji vlast Neposkvrněnému Srdci P. Marie

16.5.2017 

Nizozemští biskupové zasvětili své diecéze Neposkvrněnému srdci Panny Marie. Učinili tak během nešpor v maastrichtské bazilice Nanebevzetí. Slavnosti se účastnili všichni úřadující ordináři a pomocní biskupové. Liturgii předsedal kardinál Willem Eijk, metropolita Utrechtu.
Ve své homilii připomněl, že zasvěcení Ruska i dalších zemí Neposkvrněnému srdci žádala Panna Maria ve Fatimě. Jak dále uvedl kardinál Eijk, v Portugalsku tehdy vládl bezohledný proticírkevní režim. Kněžím bylo zakázáno oblékat se jako duchovní, řeholní řády byli zrušeny, jezuité byli zbaveni občanství a nesměli vyučovat náboženství na školách. Tehdejší předseda vlády veřejně prohlašoval, že během dvou generací se v Portugalsku podaří vykořenit katolickou víru. To se však nestalo, také díky obrození víry po Fatimských zjeveních – připomněl nizozemský primas. Na zvláštní péči Panny Marie nyní spoléhá také nizozemská církev, dodal.
Kardinál Eijk obrátil pozornost také na prorocký charakter fatimských zjevení. Panna Maria v nich předpovídala jak krutosti 20. století, jako důsledky odvrácení lidstva od Boha, tak i krizi církve. „Situace církve se v našem století jistě nezlepšila – konstatoval. Křesťanství je nejvíce pronásledovaným náboženstvím na světě. A co je horší, k pronásledování nedochází pouze zvenku,“ podotkl. Připomněl také, že součást fatimských zjevení byla také vize pekla, jehož existenci mnozí křesťané zpochybňují. „Toto důrazné varování Panny Marie je však třeba brát vážně,“ řekl kardinál Eijk.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.