Nový útok na křesťany v Egyptě

26.5.2017 

Nejméně 28 koptských křesťanů bylo zavražděno při útoku na autobus poblíž jihoegyptského města Minya. Mezi oběťmi jsou také děti, uvedly egyptské bezpečnostní síly. Dalších 25 lidí bylo při atentátu zraněno, z toho mnozí těžce. Jak sdělil mluvčí egyptského ministerstva zahraničí, koptové cestovali na pouť do kláštera sv. Samuela, vzdáleného necelých 220 kilometrů od hlavního města. Autobus (foto) přepadli neznámí ozbrojenci ve vojenských uniformách a začali po cestujících střílet, zatímco jeden z nich masakr filmoval. K atentátu došlo necelé dva měsíce po útoku na koptské kostely v Alexandrii a Tantě, které stály životy 48 lidí. Hovoří káhirský kombonián, o. Alberto Sanchez:

“Tato situace vyvolá ještě větší neklid v křesťanské, ale také islámské komunitě. Naši muslimští bratři totiž těmito událostmi velmi trpí. Do celé egyptské společnosti se to promítne silnější nejistotou a nepokojem. Kromě strachu a napětí narůstá také nedůvěra – útok byl naplánován v předvečer ramadánu, a to je pro islámskou společnost tvrdá rána. Je to událost neslučitelná s jejím největším svátkem, kdy se má usilovat o bratrství, lásku, dialog a pokoj.“

Uvedl pro Vatikánský rozhlas o. Sanchez. Vrchní imám káhirské univerzity Al-Azhar odsoudil atentát z Berlína, kde vystoupil na evangelickém Kirchentagu. „Žádný Egypťan, křesťan ani muslim, s takovými činy nesympatizuje. Teroristé chtějí destabilizovat Egypt“, prohlásil Al-Tajíb, který v závěru debaty na téma „Tolerance a mírové soužití“ požádal o minutu ticha za oběti dnešního útoku.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.