O třech životních dimenzích apoštola Pavla

1.6.2017 

Kázání, pronásledování a modlitba – v těchto třech bodech přiblížil papež František postavu apoštola Pavla ve svém kázání při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Zdůraznil přitom, že jeho příklad je platný i pro naši dobu: zvěstovat evangelium v protivenstvích tohoto světa a útěchách od Pána.

„Život apoštola Pavla je neustále v pohybu – zahájil papež – je těžké představit si Pavla, jak se opaluje na pláži a odpočívá. Je mužem, který je v neustálém pohybu. V dnešním čtení ze Skutků apoštolů (Sk 22,30; 23,6-11) lze rozlišit tři životní dimenze svatého Pavla. První je kázání, zvěstování – řekl František a dodal – Pavel chodí z jednoho místa na druhé a káže, a když nekáže, pracuje.“

Nejčastěji však káže. Povolání kázat a hlásat Ježíše Krista je jeho vášní! Neseděl za psacím stolem, nikoli. Byl neustále v pohybu. Neustále šířil zvěst Ježíše Krista. Měl v sobě oheň a horlivost. apoštolskou horlivost, která jej nesla vpřed. Neustupoval a stále šel kupředu. Je to jedna z dimenzí, která mu přinášela potíže.

Druhou dimenzí Pavlova života, pokračoval Petrův nástupce, byly právě tyto potíže či přesněji pronásledování. Dnešní liturgické čtení popisuje, jak se v Jeruzalémě všichni sjednotili v obviněních proti Pavlovi. Stanul před soudem a byl považován za výtržníka.

Duch vnuknul Pavlovi chytrost. Věděl, že byli nejednotní a měli mezi sebou mnoho vnitřních sporů. Saduceové nevěřili ve vzkříšení, zatímco farizeové ano... Vyšel tedy z této situace zvoláním: »Bratři, já jsem farizeus, syn farizeů! Stojím před soudem kvůli naději ve vzkříšení mrtvých.« Jakmile to řekl, začali se mezi sebou farizeové a saduceové přít, protože saduceové ve vzkříšení nevěřili. A tak se ti, kteří vypadali jako jednotní, začali dělit, všichni.

Ti, kteří byli strážci Zákona a nauky Božího lidu – komentoval papež – tito strážci víry věřili každý něco jiného. Tito lidé totiž ztratili Zákon i nauku, ztratili víru i nauku, protože ji proměnili na ideologii. Svatý Pavel proto musel mnoho zápasit, s apoštolskou horlivostí zvěstoval Ježíše Krista a snášel protivenství. Třetí dimenzí – pokračoval papež - je modlitba. Pavel byl niterně spojen s Pánem.

Častokrát byl navštíven. Jednou zmiňuje, že byl vytržen v modlitbě téměř do sedmého nebe a nedovedl opakovat to krásné, co tam slyšel. Tento bojovník a zvěstovatel nekončících horizontů stále více zakoušel tuto mystickou dimenzi setkání s Ježíšem. Pavlovou silou byla tato setkání s Pánem prožitá v modlitbě podobně jako při prvním setkání cestou do Damašku, kam šel pronásledovat křesťany. Pavel je mužem, který se setkal s Pánem, nezapomíná na to, nechává se potkat Pánem, hledá Pána, aby Jej potkal. Je mužem modlitby.

Toto jsou tři postoje, jimž nás Pavel učí – pokračoval papež: apoštolská horlivost při zvěstování Ježíše Krista, snášení protivenství a modlitba, tzn. setkávat se s Pánem a nechávat se potkat Pánem. Takto Pavel postupoval vpřed: uprostřed protivenství světa a útěch od Pána. „Kéž Pán daruje nám, všem pokřtěným milost – uzavíral papež František - osvojit si ve svém křesťanském životě tyto tři postoje: hlásat Ježíše Krista; snášet protivenství a svody, které tě odvádějí od Ježíše Krista; a milost setkání s Ježíšem Kristem v modlitbě.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.