Kardinál Parolin přijal dva exponenty venezuelské opozice

2.6.2017 

Vatikánský státní sekretář, kardinál Pietro Parolin, přijal dva exponenty venezuelské opozice, předsedu národního shromáždění Julia Borgese a poslance Stalina Gonzáleze, který stojí v čele skupiny Unidad Democratica.

Před vyhrocením krize v zemi venezuelský prezident Nicolas Maduro mluvil s papežem osobně při své návštěvě Říma v dubnu loňského roku. Vatikánská diplomacie se pak podílela na zprostředkování rozhovorů mezi vládou a opozicí, které ovšem nevedly k politickému řešení krize. 30. dubna se papež František obrátil na „vládu a všechny komponenty venezuelské společnosti“ s výzvou, aby se „vyvarovali jakékoli další formy násilí, respektovali lidská práva a usilovali o dohodu, která vyřeší vážnou humanitární, sociální, politickou a ekonomickou krizi sužující národ.“ Také v listu, který apoštolský nuncius Aldo Giordano minulý měsíc předali venezuelským biskupům, papež vyjadřuje přesvědčení, že „vážné problémy Venezuely mohou být vyřešeny, pokud je vůle stavět mosty, vést seriózní dialog a respektovat uzavřené dohody“.

Kardinál Pietro Parolin, který je situací ve Venezuele důkladně obeznámen, protože před příchodem na své aktuální stanovisko působil jako apoštolský nuncius v této zemi, nedávno prohlásil, že jediným východiskem z této krize je vyhlášení voleb.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.