Papež vyzval misionáře k pozornému rozlišování národních situací

5.6.2017 

”Je mnohem důležitější uvědomit si, nakolik nás Bůh miluje, než si být vědomi své lásky k Němu”, řekl dnes papež František více než stovce misionářů a misionářek z kongregace Panny Marie Utěšitelky (Missionari e Missionarie della Consolata). Ženská i mužská větev institutu, založeného na počátku dvacátého století bl. Giuseppem Allamanem v Turíně, dnes působí na čtyřech světadílech a v Římě se její představení sešli na zasedání příslušných generálních kapitul. Papež je vybídnul k novému misionářskému elánu a připomenul mnohé z jejich spolubratrů a spolusester, kteří korunovali celoživotní službu nejvyšší obětí.

”Chtěl bych vás vyzvat k pozornému rozlišování, týkající se situace národů, u kterých vykonávate svou evangelizační činnost. Neúnavně přinášejte útěchu obyvatelstvu, které často strádá velkou chudobou a palčivým utrpením, například v mnohých částech Afriky a Latinské Ameriky.”

Takovéto nelehké misijní působení z naší strany vyžaduje stále silnější společenství s Bohem a hluboké vědomí jeho milosrdenství, pokračoval Svatý otec.

”Vzhledem k tomu, že zasvěcené osoby usilují o stále dokonalejší připodobnění ke Kristu, stávají se – více než kdokoli jiný – Božími příbuznými, Jeho důvěrníky, těmi, kteří s Pánem jednají v naprosté svobodě a bezprostřednosti, ale také s úžasem při pohledu na zázraky, které koná.”

Řeholní život se proto může stát postupným objevováním božského milosrdenství, které usnadňuje napodobování Kristových ctností a jeho postoje plné lidskosti, abychom pak o nich mohli svědčit v pastorační službě, pokračoval papež František. S radostí přijímejte trvalé podněty ke vnitřní obnově, pocházející z reálného kontaktu s Ježíšem Kristem. Především vaše apoštolská horlivost tak podpoří nově vzniklá křesťanská společenství, která vám byla svěřena, dodal a vyjmenoval několik zásadních prvků misionářské služby:

”Jsou to vnímavost vůči inkulturaci evangelia, prostor pro spoluzodpovědnost pastoračních pracovníků, volba jednoduchých a chudých forem přítomnosti mezi lidmi. Zvláštní pozornost zasluhují dialog s islámem, podpora důstojnosti žen a rodinných hodnot, vnímavost pro otázky spravedlnosti a míru.”

Řekl papež italské misionářské kongregaci, kterou v závěru svěřil do přímluvy Panny Marie, Královny misií.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.