Papežův list k úmrtí kardinála Lubomyra Husara

5.6.2017 

Desetitisíce lidí se v sobotu ve Lvově rozloučily se zesnulým kardinálem Lubomyrem Husarem (foto). V neděli byla rakev s emeritním kyjevsko-haličským vyšší arcibiskupem převezena do Kyjeva, kde byla před dnešním pohřbem vystavena v řecko-katolické katedrále. Také sem proudily tisícové zástupy, připomíná papež František v osobním listě, který dnes zaslal současné hlavě řecko-katolické církve na Ukrajině, arcibiskupovi Svjatoslavovi Ševčukovi a který přečetl na pohřbu sekretář vatikánské Kongregace pro východní církve, arcibiskup Cyril Vasil SI.

Tato skutečnost je důkazem toho, že zesnulý kardinál byl jednou z nejvyšších a nejrespektovanějších morálních autorit ukrajinského národa, píše papež – a to jak pro církev, kterou vyvedl z katakomb a obnovil nejenom její chod, nýbrž také radost z vlastních dějin, tak pro nevěřící a příslušníky jiných vyznání.

Všichni totiž vnímali, že z něj promlouvá křesťan, Ukrajinec zaníceně žijící svou identitou, člověk neustále plný naděje a otevřený Boží budoucnosti. Papež František si dále všímá nevšedního kardinálova daru spontánní komunikace s mladými lidmi – a nejenom s nimi. Mluvil jednoduše, srozumitelně, ale velmi hluboce a zejména ve stáří vystupoval jako moudrý učitel. V závěru papež vyjadřuje dojetí nad zármutkem mnoha Ukrajinců, avšak ujišťuje, že kardinál Husar jistě odpočívá v objetí nebeského Otce. Ukrajinští věřící vědí, že poté, co vydal příklad důsledného a věrohodného života, mohou dnes čerpat z jeho modlitby. Svou přímluvou bude chránit národ, který dosud trpí a je poznamenán násilím a nejistotou, ovšem za vědomí, že Kristova láska neklame, uzavírá Petrův nástupce zvláštní list adresovaný ukrajinským věřícím ve vlasti i v diaspoře.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.