Venezuelští biskupové požádali o papežskou audienci

6.6.2017 

Jak dnes ráno sdělil ředitel Tiskového střediska Svatého stolce, Greg Burke, papež František pozítří, ve čtvrtek 8. června, přijme předsednictvo Venezuelské biskupské konference. Biskupové požádali o audienci v souvislosti s dramatickou situací v zemi, kde od začátku protivládních manifestací v dubnu tohoto roku panuje stále větší chaos. Při manifestacích, namířených proti prezidentu Madurovi, zemřelo více než šedesát lidí, tisíce jich utrpěly zranění a tři tisíce byly zatčeny.

Podle dnešního tiskového prohlášení venezuelských biskupů, zveřejněného v Caracasu, se návštěva Vatikánu a zároveň možné setkání se sdělovacími prostředky zaměřuje na podporu v několika bodech – respektování státní ústavy a nikoli její změna, okamžité vyhlášení svobodných všeobecných voleb, dodržování přijatých dohod, které zejména vláda trvale porušuje, respektování parlamentu, osvobození politických vězňů a především otevření humanitárních koridorů.

Právě humanitární hledisko je pro papeže i venezuelské biskupy prioritní – hospodářská a politická krize podlomila zemi natolik, že v ní chybí zcela všechno – od vody přes potraviny po léky. Není proto vyloučeno, že se biskupové společně s papežem zamyslí nad možnými formami pomoci, včetně případného vyhlášení celosvětové katolické sbírky, jako tomu bylo v případě Ukrajiny.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.