Venezuelší biskupové ve Vatikánu

8.6.2017 

Papež František dnes přijal prezídium venezuelského episkopátu. Biskupové přijeli do Vatikánu hledat pomoc pro svou zemi zmítanou vážnou humanitární, hospodářskou a politickou krizí. Ve státu zruinovaném vládami krajní levice chybí potraviny a léky. Situace je o to skandálnější, že Venezuela je jedním z hlavních světových vývozců ropy.
Od konce března probíhají masové protesty, brutálně potlačované pořádkovými silami. Zahynulo při nich už nejméně 65 lidí a zranění se počítají na tisíce. Katolická církev protestující Venezuelany podporuje. Hovoří kardinál Jorge Urosa Savino, arcibiskup Caracasu:

„Svatý otec prokázal velký zájem, velkou péči a lásku k Venezuele v této obtížné situaci. Vláda představuje papeže jako svého přítele a nás biskupy jako své nepřátele. My ovšem stojíme na straně lidu, který trpí. Jsme v jednotě se Svatým otcem a odmítáme tuto manipulaci ze strany vlády,“ řekl Vatikánskému rozhlasu kardinál Urosa.

Arcibiskup Caracasu zdůraznil, že situace ve Venezuele je den ode dne horší. Přibývá násilí, lidé umírají hlady, hledají jídlo v popelnicích, děti jsou podvyživené a v nemocnicích chybí léky. To všechno vyžaduje okamžitý zásah. Mezinárodní komunita musí vyvinout nátlak na venezuelskou vládu, aby podala demisi a mohlo se přistoupit k novým volbám, uvedl kardinál Urosa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.