Vatikánká knihovna se připojila k protokolu interoperability

8.6.2017 

Jak pro deník L´Osservatore Romano (5.-6.6.2017) vysvětluje prefekt Vatikánské knihovny, mons. Cesare Pasini, jeho instituce podnikla v nedávné době další významný krok směrem k přístupnosti digitalizovaných textů. Vatikánská knihovna do dnešní doby zpřístupnila k bezplatné konzultaci více než 14 tisíc z celkového bohatství 80 tisíc rukopisů. V polovině května se připojila k takzvanému IIIF protokolu (International Image Interoperability Framework), který zaručuje interoperabilitu digitálně archivovaných dat.

Konkrétně řečeno si tak může badatel přímo z domova či studovny na svém počítači nejenom prohlížet naskenovaný rukopis, listovat jím, podrobně zkoumat text, miniatury i glosy, nýbrž může manuskript porovnávat s jiným, který je součástí jiného digitálního depozitáře. Právě to povoluje zmíněný protokol, který ruší dřívější technické bariéry mezi databázemi a zpřístupňuje digitální data podle jednotného standardu a nezávisle na archivačním softwaru jednotlivých knihoven.

Vatikánská knihovna ve spolupráci se svým technologickým partnerem NTT Data aplikovala protokol interoperability na dokumenty své digitální knihovny (http://digi.vatlib.it/news/#news-1) a zároveň vstoupila jako jeden za zakládajících členů do Mezinárodního sdružení protokolu IIIF. Tato instituce vznikla před dvěma lety a dnes mezi jejích čtyřicet členů patří nejvýznamější národní knihovny a vědecká pracoviště (http://iiif.io/community/consortium/#the-iiif-consortium). Vatikánská knihovna zároveň v těchto dnech (5.-9.6.) hostí každoroční zasedání Mezinárodního sdružení IIIF v kongresovém centru Augustiniánského patristického institutu, uzavírá pro deník Svatého stolce mons. Cesare Pasini.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.