Odpuštění, které porazilo Satana

8.6.2017 

„Přeji si, aby beatifikační kauza nabrala rychlý spád“, vyslovil se pro dnešní vydání listu Avvenire (8.6.2017) biskup komské diecéze Oscar Cantoni. Tamní společenství si v těchto dnech připomenulo sestru Marii Lauru Mainettiovou (foto), řeholnici z Kongregace Dcer kříže, která byla zavražděna 6. června 2000 v osmitisícovém městě Chiavenna. Pachatelkami zločinu byly tři dospívající dívky, které se rozhodly řeholnici obětovat Satanovi. Jedna z nich ji vylákala do odlehlého parku pod záminkou, že ji žádá o pomoc při nechtěném těhotenství v důsledku znásilnění.

Řeholnice, která zasvětila celý život výchově a vzdělávání mladých lidí na různých místech Itálie, neváhala a opustila ve večerních hodinách klášter, jen aby zabránila případnému potratu. Dívky jí v parku zasadily řadu bodných ran, zatímco sestra prosila Boha o odpuštění jejich činu. Tato milosrdná slova děvčata dezorientovala a vryla se jim do paměti natolik, že o nich posléze mluvila ihned v počátku vyšetřování. Jistě jim také pomohla k tomu, aby po odpykání osmiletého, resp. dvanáctiletého trestu odnětí svobody, opětovně nalezly smysl života a dnes mohly v různých církevních komunitách odčiňovat spáchané zlo službou těm nejposlednějším.

Pro městečko Chiavenna nicméně vražda místní řeholnice i po sedmnácti letech zůstává nezacelenou ranou a bolestí, kterou je nutné zpracovat. „Snažíme se o to počínaje spiritualitou této řeholnice, jejími nenápadnými gesty lásky. Její smrt byla mučednictvím, protože žila skutečně svatě“, uvedl pro italský deník arcikněz chiavennského chrámu sv. Vavřince, mons. Andrea Caelli. Na místě vraždy připomíná sestru Mainettiovou žulový kříž s nápisem: „Odumře-li pšeničné zrno, vydá hojný užitek“, u kterého se každého šestého dne v měsíci scházejí desítky lidí k modlitbě růžence. Mnozí věřící se také účastnili úterní zádušní mše, po které vystoupila s. Francesca Consolini, postulátorka beatifikační kauzy, zahájené v roce 2005.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.