Církev potřebuje svaté kněze

21.10.2004 

Církev potřebuje svaté kněze, kteří budou vychovávat svaté pro nové tisíciletí. Zdůraznil to Jan Pavel II. v projevu k účastníkům mezinárodního setkání kněží na Maltě.

?Sešli jste se na Maltě. Tento ostrov zachovává v živé paměti pobyt sv. Pavla, který byl získán Kristem a stal se pokorným a odvážným služebníkem evangelia. Takže mohl důrazně prohlásit ?Byl jsem ukřižován s Kristem. Teď už nežiji já, ale žije ve mně Kristus.?(srv. Gal 2,20)

Každý kněz může přijmout za svůj program tato Pavlova slova ? řekl Jan Pavel II. v promluvě přenášené z Vatikánu v přímém přenosu televizní stanicí Telepace. Boží Prozřetelnost povolává kněze, aby pomáhali lidem v následování Krista. Mají být Jeho apoštoly především skrze svatost vlastního života. Tehdy ? podobně jako svatý Pavel ? budou moci hlásat na cestách světa nekonečné milosrdenství Nebeského otce, ?který touží, aby všichni lidé byli spaseni a došli k poznání pravdy.?
V dnešním světě poznamenaném konflikty a násilím, někteří pochybují, zda je možné ještě mluvit o naději. Proto je právě teď potřebné odvážně předkládat pravdivou a plnou naději člověka, kterou je Kristus.

Televizní spojení s Maltou dovolilo Svatému otci zároveň sledovat účastníky setkání. Na Maltu se sjelo kolem třinácti set kněží z devadesáti zemí pěti kontinentů. Reprezentují 290 diecézí a 30 řeholních společenství. Setkání s tématem ?Kněží vychovatelé svatých pro nové tisíciletí? začalo v pondělí a skončí zítra. Organizátorem je Kongregace pro klérus. Maltské setkání má být pokračovatelem kongresů ve Fatime, Jamasukro, Guadalupe a Svaté zemi, které vyvrcholily v Jubilejním roce v Římě:

?Nyní jsme tuto iniciativu obnovili. Chceme povzbudit kněze k odvážnému vedení nové evangelizace, podle příkladu sv. Pavla. Proto jsme zvolili Maltu. Ve stopách sv. Pavla mohou kněží s novým nadšením pokračovat v evangelizační práci.? ? řekl pro náš rozhlas sekretář Kongregace pro klérus, arcibiskup Csaba Ternyak.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.