Dominikánský kněz zachránil křesťanské rukopisy z Mosulu

13.6.2017 

V římském dominikánském klášteře při bazilice S. Maria sopra Minerva probíhá výstava křesťanských rukopisů z iráckého Mosulu. Zachránil je o. Najeeb Michael (foto) z tamní dominikánské komunity. Několik týdnů před dobytím města tzv. Islámským státem se mu podařilo shromáždit nejcennější památky písemnictví, které pak odvezl z Mosulu do Kurdistánu. Zachránil tak před jistou zkázou více než 800 rukopisů a 5 tisíc starých tisků. Džihádistům velmi záleželo na likvidaci těchto pramenů. Svědčí totiž o dvoutisícileté přítomnosti křesťanů v tomto regionu. Mluví kardinál Leonardo Sandri, prefekt Kongregace pro východní církve:

„Je to velmi významné, protože tyto rukupisy zprostředkovávají přístup ke kořenům katolické církve a obecně východních církví v Iráku. Církev není pouze kult, charitativní činnost biskupů, kněží a laiků, ale také kultura, umění, věda, všechno to, co se událo spolu s šířením křesťanské víry. Ukazuje se tak, že skutečný, historický Irák není myslitelný bez křesťanství a bez katolické víry,“ řekl Vatikánskému rádiu kardinál Sandri.

Manuskripty a vzácné tisky se týkají mnoha různých oborů. Jsou mezi nimi křesťanské liturgické texty, filosofické traktáty, pojednání o lékařství, astronomii, ale také muslimské a jezídské texty, díla velkých spisovatelů, teologů a myslitelů východní tradice. Jak oznámil prefekt Kongregace pro východní církve, Svatý stolec pomůže v konzervaci iráckých rukopisů. Ujme se jich Vatikánský archiv a knihovna.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.