Kardinál Sarah: Nemůžeme být milosrdnější než Ježíš

17.6.2017 

Pokud soudíme, že homosexuálové nedokáží dosáhnout ctnost čistoty, ponižujeme je – píše kardinál Robert Sarah. Prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti napsal úvod k autobiografii amerického homosexuála, který vypráví o své cestě obrácení od gay kultury k životu v čistotě. Kniha Daniela Mattsona nese výmluvný titul: „Proč si neříkám gay“ (Why I Don´t Call Myself Gay). V anglosaských zemích se setkala s velmi dobrým přijetím v církvi. K jejímu přečtení vybízejí kardinálové jako Timothy Dolan, Sean Patrick O´Malley nebo Thomas Ch. Collins.

S odvoláním na toto svědectví kardinál Sarah zdůrazňuje, že kněží, kteří nevybízejí homosexuálně orientované lidi k zachovávání čistoty, jim tak upírají plnost evangelia. Vyhýbat se náročnému učení Krista a církve na toto téma není projevem lásky. Tímto způsobem nesloužíme ani Pánu, ani těm, které On stvořil k svému obrazu a podobě, a nakonec vykoupil svou svatou Krví. „Nemůžeme být slitovnější a milosrdnější než Ježíš, který předal ženě přistižené při cizoložství dvě stejně důležitá poselství: Ani já tě neodsuzuji. Jdi a od nynějška už nehřeš! (Jan 8,11)“ – píše kardinál Sarah.

Šéf vatikánského úřadu pro liturgii zmiňuje také svědectví čtyř katolických homosexuálů, které měl možnost vyslechnout krátce před biskupskou synodou o rodině. „Poznal jsem tehdy, jak velmi trpí jejich duše, někdy kvůli okolnostem, jež na nich nezávisí, a někdy kvůli jejich vlastním rozhodnutím. Vnímal jsem jejich samotu, bolest a neštěstí, které zakoušeli, protože vedli život, který není ve shodě s pravou identitou Božích dětí,“ vzpomíná kardinál Sarah. „Jedině tehdy, když žili podle Ježíšova učení, byli s to nalézt pokoj a radost, který hledali“- dodává.

Kardinál Sarah vybízí všechny biskupy a kněze, aby si svědectví Daniela Mattsona přečetli a mohli se tak utvrdit v přesvědčení, že moudrost církve ve vztahu k těmto obtížným a delikátním otázkám je výrazem skutečné lásky a soucitu. „Jenom církev má odpověď na nejhlubší lidské otázky, na nejhlubší touhu po lásce a přátelství,“ uzavírá kardinál Sarah.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.