Svoboda znamená odpovědnost – cituje kard. Marx v kondolenčním poselství H. Kohla

17.6.2017 

Helmut Kohl chtěl a uměl ukazovat Evropě své křesťanské přesvědčení, píše předseda Německé biskupské konference, kardinál Reinhard Marx, v reakci na včerejší odchod na věčnost tohoto někdejšího spolkového kancléře a jednoho z nejvýznamnějších evropských politiků 20. století.
„Církev v Německu je vděčná za křesťanské svědectví Helmuta Kohla,“ stojí v kondolenci německých biskupů. Vyzdvihuje jeho boj za respekt k hodnotám svobodné společnosti a úsilí o tržní ekonomiku založenou na sociálním učení církve. Odvaha a vytrvalost se u kancléře Kohla pojila s vizí budoucnosti, s níž s velkou dovedností vyjednal sjednocení Německa. Klíčovou roli sehrál také v otázce rozšíření Evropské unie,“ připomíná kardinál Marx.
Kondolenční poselství německých biskupů připomíná také setkání kancléře Kohla s papežem Janem Pavlem II. během papežových návštěv v Německu v letech 1987 a 1996, kdy společně prošli Brandeburskou bránou. „Svoboda – řekl tehdy Helmut Kohl – znamená také odpovědnost, jinak se změní v nové formy závislosti. Žitá odpovědnost potřebuje koherentnost s vlastním svědomím před bližním a především před Bohem. Právě v tomto smyslu je hlas křesťanských církví nezbytný i ve stále sekularizovanější společnosti. Kristova radostná zvěst je pramenem síly. Poskytuje lidem orientaci a podporu,“ cituje kondolenční poselství slova Helmuta Kohla u Brandeburské brány v Berlíně roku 1996.
„Německá katolická církev se sklání v zármutku, chvále a vděčnosti“ před osobností Helmuta Kohla, jehož činy „se vyznačovaly křesťanským pojetím lidské bytosti, které dodávalo jeho práci tak velkou sílu“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.