Co prosazují zastánci terapeutického klonování?

21.10.2004 

Ode dneška je na pořadu dne OSN debata o klonování člověka. Problém klonování rozděluje spojené národy. Po té, co bylo před rokem odloženo hlasování o návrhu naprostého zákazu klonování, právní výbor Generálního shromáždění se dnes vrátil k možnosti vypracovat během příštího roku oficiální stanovisko, které by klonování člověka zcela vyloučilo. Některé země ovšem propagují klonování k terapeutickým účelům.

V čele se Spojenými Státy stojí 60 států za úplným zákazem lidského klonování. Naopak státy jako Austrálie, Itálie nebo Irsko obhajují klonování za terapeutickými účely. Třetí skupina v čele s Belgií, Japonskem, Čínou nebo Indií usiluje o zákaz reprodukčního klonování, ale považuje za přijatelnou možnost terapeutického klonování na mezinárodní úrovni.

Pozice Svatého Stolce je jednoznačná: staví se za naprostý a výslovný zákaz jakékoli techniky směřující k vytváření nových lidských embryí klonováním, včetně technik určených k terapiím a vybízí, a podporuje takový výzkum kmenových buněk, který neuráží lidskou důstojnost.

O názor jsme požádali mons. Ignacia Carrasco De Paula, ředitele Institutu bioetiky na katolické universitě Sacro Cuore:
Zastánci terapeutického klonování tvrdí, že jde o jediný prostředek, jak dát naději osobám postiženým těžkými chorobami. Je to skutečně tak?

?To je lež. To není omyl, to je lež, protože se dobře ví, že skutečnost je jiná. V této oblasti jsme dosáhly výsledků ? často velmi dobrých výsledků, s kmenovými buňkami dospělých.
Ve skutečnosti je hlavním zájmem zlepšit současné techniky umělého oplodnění, které zatím přinášejí velmi skromné výsledky. V podstatě tlak vyvíjený v této oblasti má tyto kořeny. Jde o bezprostřední výsledky a ne o vývoj nových terapií, který trvá dlouho, 15-20 let. Taková je skutečnost.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.