Papež připomněl beatifikaci arcibiskupa Matulionise a pozdravil ukrajinskou pouť

25.6.2017 

Papež František v promluvě před modlitbou Anděl Páně poukázal na to, že poslání učedníka negarantuje nikomu snadný život. Naopak, Ježíš vysílá své učedníky šířit víru a připomíná jim, že se setkají s pronásledováním a zkouškami. Zároveň je však povzbuzuje, aby se nebáli těch, kdo zabíjejí tělo a duši zabít nemohou. V tomto kontextu papež zmínil hrdinství křesťanů pronásledovaných v dnešní době:

Také v naší době, bratři a sestry, dochází k pronásledování křesťanů. My se za své pronásledované bratry sestry modlíme a chválíme Boha za to, že navzdory tomu nepřestávají s odvahou a věrností svědčit o své víře. Jejich příklad nám pomáhá, abychom neváhali postavit se na stranu Krista a odvážně o něm svědčili v každodenních situacích, také ve zdánlivě pokojných kontextech. Rovněž nepřítomnost nepřátelství a zkoušek může totiž být jistou formou zkoušky. Pán nás nejen posílá jako „ovce mezi vlky“, ale také abychom v naší době byli jako strážci mezi lidmi, kteří nechtějí být probuzeni ze světské malátnosti, jež přehlíží slova Pravdy evangelia a buduje si své vlastní pomíjivé pravdy.

Uprostřed toho všeho nám však Pán nepřestává říkat, stejně jako učedníkům své doby: „Nebojte se!“ Nezapomínejme na tato slova: vždy, když přijde zkouška, pronásledování, něco, co nám působí utrpení, poslouchejme Ježíšův v hlas v srdci, který říká: „Nemějte strach! Neměj strach, já jsem s tebou!“

Plné znění papežovy promluvy najdete ZDE

Po modlitbě Anděl Páně papež František vyjádřil blízkost obyvatelům čínské vesnice Xinmo, v níž včerejší sesuv půdy rozséval smrt a mnoho lidí připravil o obydlí. „Kéž Bůh utěší tyto rodiny a pomáhá záchranářům,“ dodal František.
Připomněl také, že v litevském hlavním městě, Vilniusu, byl dnes prohlášen za blahoslaveného arcibiskup Teofilius Matulionis. Tento mučedník z nenávisti k víře byl třikrát uvězněn v sovětských kriminálech, včetně gulagu na Soloveckých ostrovech, a zemřel v roce 1962.
„Vzdávejme Bohu chválu za svědectví tohoto statečného obránce církve, víry a lidské důstojnosti,“ řekl František.

Se zvláštním pozdravem se obrátil také k tisícům Ukrajinců, kteří připutovali do Říma na pouť u příležitosti 150. výročí kanonizace sv. Jozafata (1580-1623), mučedníka sjednocení katolíků s pravoslavnými:
„Zdravím zejména arcibiskupa většího, kněze a věřící řeckokatolické ukrajinské církve, stejně jako poutníky z Běloruska, kteří si připomínají 150. výročí kanonizace sv. Josafata. V duchovním spojení bude s vámi na Božské liturgii, kterou budete zanedlouho slavit v Bazilice sv. Petra. Pro každého z vás vyprošuji u Pána odvahu ke křesťanskému svědectví a dar míru pro vaši drahou ukrajinskou zemi.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.