Bez kříže není Kristus, ale ani křesťan

29.6.2017 

Papež František o dnešní slavnosti svatých Petra a Pavla, patronů města Říma a jeho církve, požehnal pallia určená arcibiskupům metropolitům, které jmenoval během uplynulého roku. Tentokrát bylo nově obsazeno 36 metropolitních stolců, z toho pouze pět v Evropě, tři v Polsku a po jednom v Albánii a v Itálii. Pallia mají metropolitům připomínat jejich spojení s Římem, které za všechny arcibiskupy před papežem stvrdil kardinál Tobin z Newarku.
Po obřadu požehnání pallií ve Vatikánské bazilice pak Svatý otec na náměstí sv. Petra koncelebroval s nově jmenovanými kardinály i dalšími členy kardinálského sboru a přítomnými arcibiskupy při eucharistii, které se tradičně účastnila delegace konstantinopolského ekumenického patriarchátu vedená arcibiskupem Jobem z Telmessosu. Římský biskup ve své homilii vyšel z trojice slov – vyznání, pronásledování a modlitba – která, jak řekl, jsou pro život apoštola zásadní. V souvislosti s pronásledováním křesťanů poznamenal:

“Nejen Petr a Pavel prolili krev pro Krista, ale celá prvopočáteční komunita byla pronásledována, jak nám to připomíná kniha Skutků apoštolských (srov. 12,1). Také dnes v různých částech světa, často v atmosféře mlčení – a nezřídka v mlčení, které je spoluvinou – je mnoho křesťanů utiskováno, pomlouváno, diskriminováno, je předmětem násilí rovněž smrtelného. Nezřídka se nedostává žádoucího nasazení těch, kdo by mohli prosadit respekt k jejich svatosvatým právům.“

Kázal papež František o dnešní slavnosti svatých apoštolů.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Svatého otce je ZDE.

V pravé poledne pak z okna Apoštolského paláce pozdravil zejména římské věřící, kteří na svůj patronátní svátek mají volno a připomenul jim životní osudy jejich patronů:

“Oba nám svými osobními a církevními příběhy ukazují a sdělují, že Pán stále stojí po našem boku, kráčí s námi a nikdy nás neopouští. Zejména ve chvíli zkoušky nám Bůh podává ruku, přichází nám na pomoc a vysvobozuje nás z hrozby nepřátel. Pamatujme ale, že naším pravým nepřítelem je hřích, a zlý duch nás k němu ponouká. Pokud se smíříme s Bohem, zejména ve svátosti smíření, a přijmeme milost odpuštění, jsme vysvobozeni z pout zla a zbaveni tíže svých omylů. Tak můžeme pokračovat v cestě radostných hlasatelů a svědků evangelia a ukazovat, že nám bylo jako prvním prokázáno milosrdenství.“

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež František všem přítomným požehnal.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.