Josef Nuzík a Antonín Basler pomocnými biskupy v Olomouci

5.7.2017 

Papež František jmenoval dva pomocné biskupy pro Olomouckou arcidiecézi. Stávají se jimi mons. Josef Nuzík, dosavadní generální vikář arcidiecéze, a P. Antonín Basler, kancléř arcibiskupské kurie a farář od sv. Michala v Olomouci.

Mons. Josef Nuzík se narodil 25. července 1966 ve Strání. Teologická studia absolvoval na Cyrilometodějské fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Kněžské svěcení přijal z rukou arcibiskupa Jana Graubnera 17. června 1995. Dalších deset let působil v různých farnostech arcidiecéze, nejprve jako kaplan v Novém Jičíně (1995-6) a v Luhačovicích (1996-7) a poté v letech 1997-2002 jako administrátor farnosti v Nivnicích a exkurendo v Korytné. Další dva roky byl farářem ve Štípě u Zlína, exkurendo administrátorem ve Hvozdné a zároveň děkanem vizovického děkanátu. V roce 2005 byl jmenován vicerektorem Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci, kde působil až do svého jmenování generálním vikářem Olomouckého arcibiskupství a kanovníkem tamní kapituly v roce 2009.
Papež František mu přidělil titulární stolec Castra Galbae, v historické římské provincii Numidia, v dnešním půlnočním Alžírsku (biskupství zaniklo v 7. století při islámské expanzi).

Druhým olomouckým auxiliářem se stává rodák z Šumperka P. Antonín Basler. Narodil se 16. února 1956, teologii vystudoval v Litoměřickém semináři a na kněze olomoucké arcidiecéze byl vysvěcen 30. června 1984. Prvních šest let své pastorační služby působil jako kaplan v Luhačovicích a v letech 1990 – 1999 jako farář ve Vizovicích a vikář tohoto vikariátu. V roce 1999 byl jmenován farářem u sv. Michala v Olomouci a kanovníkem metropolitní kapituly sv. Václava. Od roku 2000 je zároveň také kancléřem olomoucké arcibiskupské kurie.
Jako titulární stolec mu papež František přiděl historickou diecézi Vaga v současném Tunisku, která byly kdysi podřízena Kartáginské metropoli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.