Vatikánská pediatrická klinika je připravena přijmout Charlieho Garda

5.7.2017 

Vatikánská nemocnice Bambin Gesù je připravena přijmout Charlieho Garda. Překážky k jeho převozu jsou legislativního rázu, uvedla její ředitelka Mariella Enocová na okraj prezentace zdravotní a vědecké zprávy o činnosti této špičkové pediatrické kliniky v roce 2016.
Desetiměsíční Charlie Gard je zasažen vzácným genetickým onemocněním (mitochondriální porucha), které je považováno za nevyléčitelné. Soudní rozhodnutí opravňuje lékaře londýnského Great Ormond Street Hospital odpojit novorozence od dýchacího přístroje, který jej udržuje při životě.

Ředitelka vatikánské nemocnice vysvětlila, že ji matka Charlieho kontaktovala, aby si ověřila, zda klinika může nabídnout nějakou léčbu. „Nevím, bude-li to možné,“ dodala. „Naši vědci případ prozkoumají a pak se obrátí přímo na rodinu.“ Na dotaz, zda se jedná o umělé udržování při životě či nikoli, ředitelka Bambin Gesù odpověděla, že v tomto případě to lze těžko posoudit. V této“šedé zóně“ se zdržuji soudů a udělám jedinou věc, kterou mohu, totiž říci, že můžeme přijmout tuto rodinu a doprovázet ji tak, jak o to požádal papež, uvedla ředitelka nejvýznamnější pediatrické kliniky na italském území.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.