Zemřel bývalý vatikánský tiskový mluvčí Joaquin Navarro-Valls

6.7.2017 

Ve věku osmdesáti let podlehl ve středu večer v Římě nádoru slinivky Joaquin Navarro-Valls. Bývalý dlouholetý tiskový mluvčí Svatého stolce a numerář Opus Dei zemřel doma, obklopen věřícími zmíněné prelatury, v jejíž komunitě žil. Pohřební obřady se budou konat v pátek v římské bazilice Sant´ Eugenio a povede je generální vikář prelatury, mons. Mariano Fazio.

„Elegance pod tlakem“ – těmito slovy shrnul Greg Burke, současný ředitel Tiskového střediska Svatého stolce, křesťanské a novinářské svědectví svého předchůdce. Právě elegantní styl, srdečnost, profesionalita a kompetentnost jsou vlastnosti, kterými zesnulý španělský lékař, novinář, válečný korespondent a konečně vatikánský tiskový mluvčí oslovoval nejenom své kolegy. „Jak bych mohl odporovat papeži?“, komentoval v roce 1984 své povolání do čela vatikánského komunikačního systému. Sv. Jan Pavel II. tehdy učinil revoluční krok, protože tiskové středisko předtím nikdy nevedl laik. Navarro-Valls byl v té době uznávaným přispěvatelem španělského deníku Abc, pro který sledoval četné blízkovýchodní konflikty. V Římě žil už od začátku sedmdesátých let – přestěhoval se do Věčného města z Barcelony, aby se zakladatelem Opus Dei, sv. Josemaríou Escrivá, spolupracoval v komunikační oblasti prelatury. Právě on také ohlásil úmrtí španělského světce v červnu roku 1975.

Od nástupu do Tiskového střediska Svatého stolce o necelých deset let později se postava Navarro- Vallse nerozlučně pojí k pontifikátu Jana Pavla II. a později také prvním patnácti měsícům Benediktova pontifikátu. Zejména k polskému papeži si vytvořil velice úzký vztah – a to nejenom novinářského rázu. Jan Pavel II. mu svěřil důležitá diplomatická poslání adresovaná Fidelu Castrovi či Michailu Gorbačovovi. Zároveň byl Joaquin Navarro Valls jedním z mála lidí, kteří s papežem trávili letní odpočinek na horách, kromě samozřejmého doprovodu při všech apoštolských cestách. Nikdy se netajil svou upřímnou úctou k papeži Wojtyłowi, která byla patrná i z dojetí, s jakým novinářům popisoval papežovu agonii. Pro naše mikrofony o „velkém komunikátorovi“ Janu Pavlu II. mluvil před třemi lety, u příležitosti jeho kanonizace (15.4.2014).

“Když lidé říkali, že má pravdu, neříkali to kvůli jeho pěkného hlasu nebo skvělému přednesu. Za pravdu se dává člověku, který říká pravdu! Myslím, že v jeho způsobu komunikace se snoubila krása, dobro a pravda natolik, že kvalita jeho projevu byla ceněna pro obsah, který sděloval. Zkrátka a dobře, předával v něm Boha, zpřístupňoval ctnosti, předkládal to, co může naplňovat existenci. V tom spočívala ctnost jeho komunikativnosti, nikoli v ryze formálním hledisku.“

V roce 2007 oslavil Navarro Valls sedmdesátku a úřad tiskového mluvčího Svatého stolce po něm převzal o. Federico Lombardi. V posledních letech svého života spolupracoval s italským tiskem a televizí a byl předsedou poradní rady římské lékařské univerzity Campus Bio Medico, založené prelaturou Opus Dei.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.