Svatý stolec v OSN: Staří lidé jsou stále zranitelnější

6.7.2017 

„Je nezbytné podporovat úctu vůči starým lidem, kteří jsou bohatstvím společnosti“, tuto prioritu naznačil arcibiskup Bernardito Auza při svém dnešním vystoupení na půdě newyorského sídla OSN. Stálý pozorovatel Svatého stolce a apoštolský nuncius u Spojených národů se zapojil do pracovního jednání, zaměřeného na otázku stárnutí světové populace. Zdůraznil, že pozornost věnovaná seniorům všeobecně nedostačuje kvůli jejich rychle se zvyšujícímu počtu. Je proto zapotřebí reagovat na nároky starých lidí a zároveň přijmout konkrétní opatření, která by zajistila ochranu jejich práv.

„Díky pokrokům v medicíně se prodloužil život, ale společnost se ve vztahu k životu „nerozšířila“! Počet starých lidí se zvýšil, ale naše společnosti se dostatečně nezorganizovaly, aby jim udělaly místo náležitou úctou a konkrétním ohledem k jejich křehkosti a důstojnosti“ ( Promluva při generální audienci, 4.3.2015), citoval vatikánský diplomat papeže Františka. Větší zranitelnost starých lidí lze přičíst různým hlediskům, upozornil dále, od chudoby, izolace a zdravotních problémů přes společenská omezení vyvolaná přírodními katastrofami, ozbrojenými konflikty a finančními krizemi. Staří lidé jsou často vyřazeni z aktivní účasti na společenském dění, navzdory tomu, že jsou, řečeno opět se Svatým otcem, „zásobárnou moudrosti“.

„Dokud jsme mladí, jsme nakloněni starobu ignorovat, jako by to byla nějaká nemoc. Když pak zestárneme, zejména jsme-li chudí, nemocní a osamocení, začneme vnímat mezery společnosti, která je programována na efektivitu a staré lidi důsledně ignoruje“ (tamtéž), připomenul arcibiskup Auza a vyzval k širšímu zapojení seniorů do politiky a rozhodovacích procesů, stejně jako k náležité výši důchodů a přístupu k trvalému vzdělávání. Pokud staří lidé trpí nemocemi, zdravotním postižením či kognitivním deficitem, nemohou se podílet na rozvoji společnosti, ale potřebují její pomoc. Za těchto okolností jsme jim povinováni láskou a úctou, uzavřel stálý pozorovatel Svatého stolce na půdě OSN.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.