Státní sekretář Svatého stolce navštíví Rusko

19.7.2017 

Italská veřejnoprávní televize RAI odvysílala dnes večer v rámci pořadu „František, papež dialogu“ rozhovor se státním sekretářem Svatého stolce kardinálem Pietro Parolinem, který oznámil, že se v srpnu chystá návštívit Rusko. „Pojedu do Ruska jako spolupracovník papeže tedy toho, kdo touží stavět mosty, rozvíjet schopnost dorozumění, porozumění a dialogu. Jde o vytváření klimatu a prostředí spravedlnosti a pokoje – říká kardinál Parolin o svojí chystané cestě.

„Nechám se vést Duchem – svěřuje se nejbližší papežův spolupracovník. Stavět mosty ve vztahu k Rusku znamená kultivovat již existující bilaterální vztahy, které se týkají činnosti katolické církve a také dialogu s ruským pravoslavím. Přitom netřeba opomíjet mezinárodní kontext a aktivní přítomnost Ruska, jako např. záležitosti Blízkého východu, Sýrie či Ukrajiny, kterou jsem navštívil v loňském roce.“

Státní sekretář Svatého stolce se v obsáhlém rozhovoru zmiňuje také o úkolech vatikánské diplomacie vůbec. Upozorňuje, že je zapotřebí především realizmu, pokud jde o přítomnost dobra i zla ve světě, a také nutnost usilovat o mít, spravedlnost a rozvoj. „Papežovi záleží na otevírání nových cest bratrství. Je třeba přistupovat také k lidským srdcím těch, kteří evangelium nepřijímají – řekl dnes kardinál Parolin v exkluzivním rozhovoru pro italskou veřejnoprávní televizi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.